Архієпископ Тельміський Іов (Геча) пояснив, що мали на увазі предстоятелі Олександрійської та Польської Церков, коли закликали уникнути конфлікту в Україні.

“Я так розумію, що в заяві ясно говориться про автокефалію і про наведення канонічного порядку в церковному житті в Україні. Тобто, розділення в Україні потребує введення церковного порядку. Цю проблему може вирішити тільки надання автокефалії”, – заявив Архієпископ Тельміський Іов (Геча).

Отже, на думку ієрарха, тут не йде про засудження або невизнання української автокефалії, але про те, щоб все відбулося мирно, канонічно та упорядковано.

Нагадаємо, 21 вересня було оприлюднено заяву від імені патріарха Олександрійського Феодора ІІ та митрополита Варшавського та всієї Польщі Сави, в якій у дуже дипломатичній манері пролунав заклик до уникнення конфліктів у зв’язку з запровадженням автокефалії в Україні та побажання, щоб не було порушено церковний канонічний порядок (у дослівному перекладі):

“У дусі братньої любові закликаємо всіх, від кого залежить подолання церковних непорозумінь, пов’язаних з наданням автокефалії Українській Церкві: будь ласка, зробіть все, що від вас залежить, для уникнення конфлікту через це питання і для встановленя церковного порядку на Українській землі”.

Comments are closed.