Після 1946 року канонічні структури Константинопольського патріархату на Закарпатті були приєднані Москвою за допомогою НКВС.

Про це в інтерв’ю “Главкому” заявив представник Вселенського патріархату при Всесвітній раді церков у Женеві архієпископ Тельміський Іов (Геча).

“[Після 1946 року структури Константинопольського патріархату на Закарпатті] були насильно приєднані за допомогою каральних органів НКВД до Московського патріархату, а тих, хто відмовлявся, репресували і знищили як мучеників за віру Христову. І, що важливо, Константинополь ніколи, жодним актом не визнавав знищення комуністичним режимом на Закарпатті єпархії Вселенського патріархату і приєднання її до іншої юрисдикції. Це приєднання було неканонічним і насильницьким. І це було не 300 років тому, а 1946 року”, – наголосив він.

Ієрарх зауважив, що свого роду відгомоном перебування Закарпаття під омофором Вселенського патріархату є автономна Карпато-русинська православна єпархія (American Carpatho-Ruthenian Orthodox Diocese), що збереглася в США донині й існує у складі Вселенського патріархату. Її предстоятелем зараз є єпископ Ніський Григорій (Тацис).

Comments are closed.