25 вересня Міністерство культури України виступило із заявою, в якій назвало вимогу УПЦ МП до константинопольських екзархів залишити Україну потуранням російському агресору у його спробах завадити створенню єдиної Української Церкви і застерігло від використання мови ненависті.

У Мінкульті заявили, що Константинопольська Церква є Церквою-матір’ю для всіх християн України.

“У цьому контексті категоричні нетолерантні заяви, та такі, які суперечать українським традиціям шанобливого діалогу між Церквами заяви Синоду УПЦ (у єдності з МП) виглядають спробою штучного розпалення конфлікту замість мирного спілкування, потуранням відчайдушним спробам російського агресора перешкодити вільному будівництву Єдиної Помісної Православної Церкви в Україні”, – йдеться в заяві відомства.

У Мінкульті звернули увагу членів Синоду УПЦ МП на неприпустимість спроб gерешкоджання діяльності представників інших Церков, і зокрема екзархів Вселенського Патріархату, а також наполегливо застерігли “від використання мови ненависті, ворожнечі, та відтворення в Україні позицій, сповідуваних російським агресором”.

“В Україні завжди діятиме європейський принцип міжрелігійних відносин, заснований на засадах релігійного плюралізму. Ніхто і ні за яких обставин не має права у відкритому суспільстві диктувати свою волю іншим структурам чи релігійним організаціям, тим більше агресивно ставитися до діяльності представників Вселенського Константинопольського Патріархату – Церкви, з рук і благословення першоієрархів якої постала і Київська Митрополія, і її пізніше відгалуження, нині відоме як Російська Православна Церква”, – додали у Мінкульті.

Comments are closed.