Болгарська православна церква провела Синод, який парадоксальним чином відкинув пропозиції РПЦ з проведення Всеправославного собору в зв’язку з ініціативами Константинополя надати автокефалію Україні. Кількість прихильників цієї ідеї серед членів болгарського Синоду показує, яка реальна підтримка у УПЦ МП в цій Церкві, пише cerkvarium.

Рішення Св. Синоду від 04.10.2018 р.

На черговому засіданні Св. Синод БПЦ-БП розглянув лист вх. № 599 від 03.10.18 р Московського і всієї Росії патріарха Кирила, в якому той повідомляє про тривожні події, пов’язані з церковним життям канонічної дієцезії УПЦ-МП.

Після заслуховування пропозиції Пловдивського митрополита Миколая і після проведення голосування Св. Синод вирішив передати лист Московського і всієї Росії патріарха Кирила на розгляд спеціально створеної комісії з питання, пов’язаного з церковним розколом на території України при Св. Синоді БПЦ-БП. «ЗА» цю пропозицію проголосували: Болгарський Патріарх Неофіт, Слівенський Йоанікій, Великотирнівський Григорій, Пловдивський Миколай, Доростольський Амвросій, Західно- та Середньоєвропейський Антоній, Неврокопський Серафим, Русенський Наум, Старозагорський Кипріян і Врачанський Григорій.

«ПРОТИ» цього рішення голосували: Ловчанський Гавриїл, Варненський і Великопреславський Йоан, Видинський Даниїл.

У зв’язку зі згаданим листом Св. Синод заслухав усну пропозицію Ловчанського митрополита Гавриїла, який вніс проект рішення Св. Синоду, а саме: «З питання надання автокефалії УПЦ Св. Синод БПЦ-ПЦ вважає, що слід скликати Всеправославний собор, який вирішить це питання». «ЗА» це рішення митрополита Гавриїла голосували: Ловчанський Гавриїл, Варненський і Великопреславський Йоан, Видинський Даниїл.

«ПРОТИ» голосували: Болгарський Патріарх Неофіт, Слівенський Йоанікій, Великотирнівський Григорій, Пловдивський Миколай, Доростольський Амвросій, Західно- та Середньоєвропейський Антоній, Русенський Наум, Старозагорський Кипріян.

Особливу думку з цього питання висловили: Неврокопський Серафим і Врачанський Григорій.

Після проведення голосування Св. Синод не прийняв запропонований митрополитом Гавриїлом проект рішення.

Comments are closed.