Митрополит Варшавський та всієї Польщі Савва написав листа до Вселенського патріарха Варфоломія, де закликав його зібрати Всеправославний собор з приводу розв’язання українського питання. Про це повідомляє авторитетне грецьке інтернет-видання Ortodoxia.info на підставі власних джерел, пише cerkvarium.

Немає сумнівів, що на такий крок митрополит міг піти під тиском РПЦ після візиту до Варшави митрополита Волоколамського Іларіона (Алфеєва).

Нагадаємо, нещодавно предстоятелі Александрійського патріархату та Польскої православної Церкви написали спільного листа до Вселенського патріарха, де у стриманих висловах закликали до наведення церковного порядку в Україні “всіх, від кого залежить подолання церковних непорозумінь через набуття автокефалії Українською Церквою”. Таким чином, закликів до проведення Всеправославного собору там не містилось. Після цього Варшаву терміново відвідав Іларіон (Алфеєв), наслідком чого, очевидно, і з’явився цей лист, який максимум може відображати приватну позицію предстоятеля Польської Церкви.

В цій історії викликає здивування те, що це вже другий таємний документ від митрополита Савви – офіційної особи, що представляє Польську православну Церкву, який відправник не бажає оприлюднювати. Аналогічний випадок стався з документом від імені Собору Польської Церкви від 09.05.2018 р. (досі незрозуміло, що це був за документ – офіційне рішення Синоду чи простий лист), який начебто отримали в УПЦ МП на свою підтримку. Повний текст листа або його скан в УПЦ відмовились оприлюднювати.

Як відомо, прерогатива скликати Всеправославний Собор належить лише Вселенському патріарху. Крім того, інші Помісні Церкви не мають права втручатись у діяльність Вселенського патріархату на його канонічній території. Україна є канонічною територією Константинополя, який має бажання розв’язати багаторічне українське питання через надання Україні автокефалії. Таким чином, будь-які заклики предстоятелів Помісних Церков (або їх Синодів) зібрати Всеправославний собор щодо України можуть трактуватись як неканонічне втручання у внутрішні справи Вселенського патріархату.

Однак не всі Помісні православні Церкви готові підтримати Патріарха Кирила у його бажанні затягнути Вселенського патріарха у переговорчий процес з невизначеним терміном завершення. Болгарська церква синодальним рішенням відмовилась від такої підтримки. Отже, РПЦ може стати жертвою власного марнославства, коли вона відмовилась брати участь у Всеправославному соборі на Криті у 2016 р. та загітувала не їхати туди це 3 Помісні Церкви (Грузинську, Антіохійську та Болгарську). Через неповний склад учасників РПЦ відмовляється визнавати повноцінність цього Собору та його рішення. Так що, навіть якщо РПЦ власними силами збере декілька Помісних Церков на дискусію по Україні, таке зібрання не матиме статусу Всеправославного собору, і його постанови не вважатимуться легітимними.

Comments are closed.