Митрополит Мінський та Заславський Павло, патріарший екзарх Білорусі, закликав Патріарха Константинопольського Варфоломія призупинити процес надання Українській Православній Церкві автокефалії.

Про це повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на Інтерфакс-Україна.

“Наша заява складена так, щоб закликати і патріарха Варфоломія, і Синод Константинопольської церкви переосмислити ухвалені рішення і зробити все можливе, щоб дезавуювати або відкликати, зупинити цей процес, який на сьогодні набирає виразних форм церковного розколу всього світового православ’я”, – сказав глава БПЦ на прес-конференції в п’ятницю, 5 жовтня, в Мінську.

Він наголосив, що розкол може стати найстрашнішою подією.

“Щоб якось протверезити гарячі голови, було ухвалено рішення призупинити наше служіння з єпископатом Константинопольським, призупинити нашу участь в усіх заходах, де головують представники Константинополя”, – продовжив екзарх.

При цьому він зазначив, що “це ще не розрив”. “Це заклик, спроба звернутися до патріарха Варфоломія призупинити це діяння, що може призвести до розколу”, – сказав митрополит Павло.

“До слова кажучи, Митрополит Мінський та Заславський Павло не має права звертатись напряму до Вселенського Патріарха Константинопольського Варфоломія,так як не існує ніякої БПЦ, є лише Білоруський екзархат РПЦ”, – наголошується у статті.

Нагадаємо, днями стало відомо про будівництво храму під Мінськом на гроші російського мільярдера Михайла Гуцерієва.

А до того Telegram-канал “Церквач“ повідомляв про спробу непрямого підкупу предстоятеля Болгарської Православної Церкви шляхом початку активного будівництва храму для болгарської діаспори на півдні Москви. Щоправда, у цьому випадку розрахунок не виправдав себе – 4 жовтня Синод БПЦ не підтримав ідею РПЦ провести Всеправославний собор по Україні.

Comments are closed.