Синод Константинопольського Патріархату, який має надати автокефалію Українській церкві віщує “відставку” очільника РПЦ Кирила.

Таку думку висловив російський політолог Станіслав Бєлковський на своїй сторінці у Facebook, передає Credo.ru.

“Мені видається, зроблено перший крок до проводів на відпочинок Патріарха Кирила. Це було б цілком логічно. Предстоятель, який завжди вважався сильним церковним дипломатом, програв цей найважливіший матч начисто. Особливо невдалим був візит Патріарха Кирила до Стамбулу 31 серпня 2018. Коли предстоятель РПЦ морочив голову Патріарху Варфоломію, в основному суто світськими жахачками. Типу того, що український народ мріє повернутися під крило Росії”, – зауважив Бєлковський.

[cmsmasters_row data_shortcode_id=”584k9qx24″ data_padding_bottom_mobile_v=”0″ data_padding_top_mobile_v=”0″ data_padding_bottom_mobile_h=”0″ data_padding_top_mobile_h=”0″ data_padding_bottom_tablet=”0″ data_padding_top_tablet=”0″ data_padding_bottom_laptop=”0″ data_padding_top_laptop=”0″ data_padding_bottom=”50″ data_padding_top=”0″ data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_bg_size=”cover” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_position=”top center” data_color=”default” data_bot_style=”default” data_top_style=”default” data_padding_right=”3″ data_padding_left=”3″ data_width=”boxed”][cmsmasters_column data_width=”1/1″ data_shortcode_id=”vg7fey4d62″ data_animation_delay=”0″ data_border_style=”default” data_bg_size=”cover” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_position=”top center”][cmsmasters_html shortcode_id=”5hi567u03k”]PGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL3Bvc3QucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGam9zaHVhLnJheW5vbGRzJTJGcG9zdHMlMkYyMDA4NTI2Mjk1ODU5NjE5JndpZHRoPTUwMCIgd2lkdGg9IjUwMCIgaGVpZ2h0PSIzMjUiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6bm9uZTtvdmVyZmxvdzpoaWRkZW4iIHNjcm9sbGluZz0ibm8iIGZyYW1lYm9yZGVyPSIwIiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSIgYWxsb3c9ImVuY3J5cHRlZC1tZWRpYSI+PC9pZnJhbWU+[/cmsmasters_html][/cmsmasters_column][/cmsmasters_row]

До того ж, додав політолог, російський президент Володимир Путін прагне ізоляції Росії. “Він зголоднів самотності, яку багато років переживає сам. Й, оскільки, Путін дорівнює Росії, свою самотність він транслює на всю країну”, – вважає Бєлковський.

“Очевидний наступник Святійшого Кирила – митрополит Псковський і Порховской Тихон Шевкунов. З одного – ідейно-доктринального – боку, він намагається зайняти нішу сучасного Іоанна Кронштадського. З іншого – людина абсолютно світська, говорить цілком мовою правлячої еліти. В останньому і Кирило непоганий, але Тихон все ж крутіше. І для пана Путіна 60-річний владика Тихон – повністю свій. А 72-річний Кирило, як би він не стелився перед світською владою, своїм в дошку ніколи не був і не стане – він священноначальник колишнього призову, з тієї епохи, коли Володимир Володимирович ще був ніким і нічим”, – каже політолог.

Тож сам президент РФ може й не мати нічого проти української автокефалії, “зважаючи на доктрину російської “альфа-самотності” і можливого перевороту в РПЦ МП”, додав політичний експерт.

Власне, ще 2014 року, після анексії Росією Криму і початку війни на Донбасі, було зрозуміло, що “процес надання автокефалії різко прискориться”. “Питання тільки стояло, на якій основі”, – підсумував Бєлковський.

Comments are closed.