Російська Православна Церква вже немає можливості перешкоджати наданню автокефалії Української Православної Церкви, заявив в коментарі виданню “ГОРДОН” митрополит УПЦ МП Олександр (Драбинко).

“Рішення Константинополя про надання автокефалії Української православної церкви – остаточне і безповоротне. РПЦ вже нічого не зможе зробити. Ми не отримали Томос, тому що його поки нікому вручати – предстоятель помісної церкви в Україні не обраний. Саме рішення ще не оприлюднено, як це буде зроблено технічно, мені поки невідомо, це прерогатива Вселенської патріархії. Що може зробити РПЦ – подивимося. Гадати не бачу сенсу”, – зазначив митрополит.

За його словами, навіть якщо між Вселенським Патріархатом і РПЦ виникне конфлікт, він буде носити тимчасовий характер.

“Ми, як християни, повинні радіти конкретним крокам, зробленим для подолання розколу. Це як у притчі про блудного сина, коли батько зустрічав його зі сльозами на очах. У РПЦ свого часу була можливість для подолання розколу, але вона нею не скористалася. це зробив Константинополь. Подобається це комусь чи ні, але такий крок дасть конкретні результати. Навіть якщо між Константинополем і Москвою виникне конфлікт, рано чи пізно він буде вичерпаний “, – підкреслив Драбинко.

Comments are closed.