Розрив відносин Московського Патріархату зі Вселенським – це не розкол світового православ’я, а капітуляція Москви.

Так політичний оглядач Віталій Портников прокоментував рішення РПЦ розірвати стосунки зі Вселенським Патріархатом, повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на gordonua.com

“Синод Російської Православної Церкви капітулював перед Константинопольським Патріархом. Єдине, на що виявилися здатні ієрархи, – заборонити вже не тільки священикам, але й мирянам причащатися в церквах Константинопольського патріархату”, – заявив Портников у своєму Telegram-каналі.

Портников нагадав, що 1996 року РПЦ уже розривала євхаристійне спілкування з Константинополем на знак протесту проти відновлення канонічної території Вселенського Патріархату в Естонії, але за кілька років відносини було поновлено.

“Синод РПЦ просто продемонстрував, що жодних реальних важелів впливу на Патріарха Варфоломія – окрім “Новачка” (хімічна речовина, якою у Лондоні отруїли російського екс-розвідника Скрипаля і його доньку, – ред.), зрозуміло, – у Москви немає. На розкол світового православ’я у Москві не зважилися. Можливо, ще й тому, що є розуміння, що спроба розколу могла б на практиці обернутися ізоляцією самої РПЦ”, – заявив журналіст.

Нагадаємо, 15 жовтня на засіданні Синоду РПЦ в Мінську було ухвалено рішення про повне припинення євхаристійних відносин з Константинопольським Патріархатом.

Це було зроблено у відповідь на рішення Синоду Вселенського Патріархату про продовження процедури надання автокефалії церкві України, оприлюдненого 11 жовтня. Крім того, тоді було скасовано лист Синоду від 1686 року, після якого Київська митрополія потрапила під юрисдикцію Москви, відновлено канонічні статуси Предстоятеля Української Православної Церкви Київського Патріархату Патріарха Філарета та Предстоятеля Української Автокефальної Православної Церкви Макарія.

Comments are closed.