Відомий релігієзнавець Юрій Чорноморець висловив думку у Facebook стосовно слів Предстоятеля УАПЦ митрополита Макарія про передачу Андріївської церкви Вселенському Патріархату та суперечку з Патріархом Філаретом у питаннях статуту та назви майбутньої помісної церкви.

“Митрополит Макарій мені чимось нагадує грека. Це людина, яка завжди говорить, що “нам нічого не треба”, “ми всім готові пожертвувати”, “ми згодні на будь-які умови”, але потім виявляється, що умов безліч, і вони множаться, і треба було зазгалегідь всі якимось чином дізнатися (звідки?) і задовольнити (як?). Це і є причина, чому в Україні – екзархи. Бо все дуже складно, навіть якщо про це ніхто і не скаже. У всіх сторін своє бачення, історія розгортається багато у чому сприятливо для України, але суб’єктивний фактор ще ніхто не відміняв”, – пише релігієзнавець.

“Що б я порадив? Максимальна повага до всіх. І максимально можливе воскресіння старого лозунгу “почую кожного” – екзархам та президенту треба було б зустрічатися і говорити з епископатом кожної з церков окремо, потім з усіма разом – для того, щоб потім не виявилося, що хтось когось не так зрозумів і все пішло не туди, – радить Юрій Чорноморець. – Звичайно, вислухати церковників, коли вони почнуть щиро говорити – все це важко, але потрібно. І я думаю, що час є. Вірити, що якось воно буде, адже усі люди відповідальні – тут не можна”.

За його словами, клір звик до того, що поліція їх не зупиняє, тому треба їх пророчим баченням майбутнього запалити, щоб вони по кущах власних думок і почуттів не розбіглися.

“І митрополиту Макарію та його єпископу треба все-таки дати по максимуму – навіть якщо вони нібито нічого не просять, насправді вони як дівчина на засватанні очікують всього багато. Така їх особливість”, – резюмував релігієзнавець.

Нагадаємо, предстоятель УАПЦ митрополит Макарій (Малетич) заявив, що УАПЦ жертвує Андріївську церкву Константинополю. Він також додав, що наразі і УАПЦ повинна щось отримати взамін.

“Я поставив перед президентом питання: ми віддаємо єдиний кафедральний собор, а нам повинні щось взамін дати. Подивимося, чи так буде”, – сказав Макарій.

Окрім того, очільник УАПЦ бідкається, що Об’єднавчий Собор відбудеться тоді, коли будуть статут і назва єдиної церкви, а наразі нічого цього ще немає.

На запитання, чи спілкувався він щодо Собору з главою УПЦ КП Філаретом, митрополит Макарій сказав, що мав розмову, яка переросла у суперечку.

“Поспілкувався перед Софією 14 числа, на Покрову, і мене приголомшило спілкування. Коли ми зустрілися, то патріарх звернувся до мене, що треба Собор збирати. Я кажу: “Ваша святість, Собор збирати – то нема статуту”. А він каже: “А статут у мене є”. “У мене тоже є, але з двох статутів треба зробити один статут”. “Ні, – каже, – мій буде статут”. 15-й рік повторяється”, – сказав предстоятель УАПЦ.

Comments are closed.