Після Синоду Російської Православної Церкви, який відбувся у Мінську, білоруські ЗМІ взялися підрахувати, скільки Білоруській Церкві коштував цей з’їзд, передає Credo.ru.

“Всі ці багаті на події три дні, коли в Білорусі були присутні члени російського Синоду, забезпечувалися безперебійною логістикою і обслуговуванням гостей. Житло, обіди, роз’їзди, подарунки… Хто це все оплачував? Щось витрачала держава, але чималі гроші зібрали і з церков”, – йдеться у публікації видання “Наша нива“.

Про яку ж суму йдеться?

Наскільки вдалося з’ясувати, цього року жодних письмових розпоряджень митрополита БПЦ Павла про збір грошей не було, побажання висловлювалися в усній формі. Проте журналістам вдалося знайти дані щодо попереднього візиту Патріарха Кирила до Мінська і Брест, який відбувся у червні 2015-го і тривав два дні. За їхніми даними, тоді білоруські єпархії витратили на це $ 100 000.

Такі цифри фігурують у “Плані внесення цільових внесків на візит Святішого Патріарха Московського” від 13 травня 2015 року за підписом головного бухгалтера А.І.Кахно – документі, який було завізовано митрополитом Павлом три роки тому.

На що за дві доби можна витратити сто тисяч доларів?

Глава синодального інформаційного відділу Білоруської Православної Церкви Сергій Лепін заявив, що він не в курсі розмірів цільових внесків ні 2015-го, ні 2018 років. “Наскільки мені відомо, цього року розмір не встановлювався і не обмежувався”, – сказав Лепін.

Обізнані люди кажуть, що нинішні внески могли бути в загальній сумі більшими за розміром, оскільки 2015-го свита Патріарха була скромніше – разом з ним не було членів Синоду РПЦ. І цього разу вони гостювали довше на один день.

Також повідомляється, що священиків вразила численність охорони Патріарха. За її критику навіть було відсторонено від служіння мінського батюшку Олександра Шрамка. Розкішний спосіб життя Патріарха Кирила викликав нарікання і раніше: ще 2012 року стало відомо про його годиннику вартістю 30 тисяч євро.

Слід зазначити, що і тоді, і зараз окремі графи витрат безпосередньо фінансувалися білоруською державою, наприклад: до Мінська Патріарх Кирило зазвичай прилітає на урядовому літаку білоруської сторони, яка забирає його з Москви.

Comments are closed.