Парафіяни Російської Православної Церкви і Російської архієпископії у складі Константинопольського Патріахату звернулися до очільника РПЦ Кирила з проханням скасувати рішення Священного Синоду про припинення євхаристійного спілкування з Константинопольським Патріархатом.

Текст опублікований у вигляді петиції на сайті Change.org. З цією ініціативою виступив журналіст і громадський діяч, колишній редактор “Журналу Московської Патріархії” Сергій Чапнін, передає російське видання Znak.

У зверненні йдеться про те, що віряни “з тривогою і здивуванням” сприйняли новину про припинення поминання імені Вселенського Патріарха Варфоломія за літургією, а ще більше їх засмутило рішення про розрив євхаристійного спілкування.

“Ми уважно ознайомилися з розлогим поясненням цього рішення, але не можемо вважати його задовільним. Ми знову не змогли побачити євангельської мотивації у цих діях. Молимо вас, не робіть священиків і мирян розмінною монетою у ваших політичних суперечках з Патріархом Варфоломієм!” – йдеться у зверненні.

Автори вважають, що рішення Константинопольського Патріарха не спрямовані проти РПЦ і наполягають, що церкви незалежних держав, і насамперед України, у повній відповідності з православною традицією можуть претендувати на автокефальний статус.

У тексті також йдеться про те, що справжня причина відчуження України від Росії – це війна на Донбасі, яка відбувається за військовою та фінансовою підтримкою Росії.

Чапнін зізнався, що не впевнений у тому, що петиція здатна вплинути на подальші рішення Московського Патріархату. Проте, на його думку, заклик у будь-якому разі буде почутий. “Практики перегляду прийнятих рішень у Московського Патріарха немає. Однак нам важливо озвучити, що є не згодні з позицією Священного Синоду”, – каже він.

За словами Чапніна, наслідком рішення Синоду може стати “хвиля мирянської непокори”: люди продовжать причащатися в храмах Константинопольського Патріархату, адже він зі свого боку не вводивжодних заборон для прихожан РПЦ.

Comments are closed.