Росіяни з іронією відреагували на грізну заяву президента РФ Володимира Путіна про те, що в результаті ядерної війни і превентивного удару Заходу противники Росії “просто здохнуть”, а росіяни як мученики одразу ж опиняться в раю.

Зокрема, в інтернеті з’явився мем про те, що зі 146 мільйонами росіян рай швидко перетвориться на комунальну квартиру, і тому видача грін-карт туди буде строго обмежена і за хабарі.

Про те, чи дійсно є якісь правила в православному християнстві, згідно з якими можна на сто відсотків потрапити в райські кущі і чи може якось посприяти цьому керівництво країни, “МК” поцікавився у богослова і філософа, протодиякона Андрія Кураєва, передає Credo.Press.

– Андрій В’ячеславович, зрозуміла річ, що всі ми смертні і всі грішні, але що потрібно зробити, щоб вже точно бути в раю? Чи залежить це від слів президента?

– Що ж, президент Путін – далеко не перший правитель, який стурбований тим, щоб його легіони крокували прямо в рай і вірили в те, що вони туди неодмінно потраплять. Колись у Візантії царював імператор Лев Мудрий, який теж дуже хотів, щоб візантійська церква прийняла догму про те, щоб всі солдати, загиблі на полі бою, одразу потрапляли до раю. І треба віддати належне Константинопольському Патріарху Миколі Містику і його єпископам, тому що вони все-таки встояли перед вимогою правителя.

– Напевно, їм довелося нелегко – проти імператора-то…

– Треба відзначити, що аналогічна догма є в ісламі. І саме тому візантійський імператор розмірковував, як врівноважити психологічну зброю мусульман з православним сприйняттям. Але слід зауважити, що у мусульман вважається шахідом, мучеником, загиблим за віру, не тільки той, хто поліг на війні, а й той, хто помер в результаті нещасного випадку, наприклад, під час пожежі. Тобто у них своя логіка. У нас в православ’ї цього немає. У нас важливо, що людина зробила за життя, а не те, яка у нього буде смерть.

– Але це за вироком Страшного суду померлі відправляються в пекло або в рай?

– Ні. Після смерті кожної людини відбувається Божий суд. А Страшний Суд – це вже апеляційна інстанція.

– А що стосується мучеників?

– Мученики – це не ті, кому цегла на голову впаде. А ті, для кого стояло питання подальшого життя або зречення від Христа. Не ті, хто важко померли, а хто свідомо обрали вірність Господу іншим альтернативам. Слово “мученик” – воно слов’янське, по-грецьки спочатку мученик перекладається як “свідок”, тобто це людина, яка ціною свого життя засвідчила вірність Христу, ідея болісної смерті тут якраз вторинна. Тому з причини ядерної війни рай нашим співгромадянам, на жаль, масово не світить.

Comments are closed.