Патріарх Єрусалимський Феофіл III звернувся до Вселенського Паатріарха Варфоломія з листом щодо допомоги його Церкві, тим самим давши чітко зрозуміти, яку сторону займає Церква Єрусалиму в подіях у православному світі.

Лист від Феофіла Варфоломію передав екзарх Єрусалимського Патріархату в Константинополі, архієпископ Анфидонский Нектарій, повідомляє Укрінформ з посиланням на грецький сайт Orthodoxia.info.

“Пройшли ті часи, коли патріархи Сходу змушені були через труднощі подорожувати по всіх кінцях світу для того, щоб просити допомогу для своїх церков і таким чином були змушені бути поступливими”, – цитує сайт екзарха Єрусалимського Патріархату.

Зазначається, що таким чином Вселенський Патріарх Варфоломій і Патріарх Єрусалимський Феофіл III дали “урок історії” молодим церквам.

У листі, зокрема, Церква Єрусалиму попросила від Вселенського Патріархату Святого Миро для його потреб – вищої сполучної ланки між Православними Церквами.

“Цей крок Єрусалимського Патріархату, який є четвертою Церквою серед найдавніших престолів і першою в історії християнства, окрім свого символізму, дав усім зрозуміти свою позицію на рахунок того, що відбувається”, – йдеться у повідомленні.

Видання також вказує на те, що Вселенський Патріарх, у свою чергу, не забув згадати про стародавні зв’язки між двома Церквами, підкресливши, що, “коли треба за вимогами поточних умов, патріархи Єрусалиму завжди брали участь у прийнятті важливих рішень у Константинополі для майбутнього Православної Церкви”.

Comments are closed.