Москва незаконно захопила Київську митрополію у XVII столітті.

Таку думку в інтерв’ю Credo.Press висловив настоятель парафії РПЦЗ(А) у Санкт-Петербурзі священик Олександр Смирнов.

“У XVII столітті це суто внутрішньоцерковне питання про канонічне підпорядкуванні Києва вирішувалося під грубим тиском світської влади Московського царства і наскрізь корумпованої Османської імперії”, – зауважив священик.

“Відомо, що соборна грамота 1686 роки не передавала Київську митрополію Московському Патріархату, а тимчасово дала право висвячувати Київських митрополитів в Москві, причому при дотриманні двох умов: (1) вибір кандидата в митрополити в Києві духовенством і мирянами (як це робилося, наприклад, в вільному Великому Новгороді до його приєднання до Москви в 1478 році) і (2) поминання на богослужіннях Вселенського Патріарха перед Московським, як знак того, що Київська митрополія як і раніше знаходиться під омофором Константинополя. Ці обидві умови були в Москві одразу ж відкинуті, і Київська митрополія стала рядовою єпархією Російської Церкви”, – пояснив настоятель петербурзької парафії РПЦЗ(А).

Клірик додав, що скасування рішення 1686 року було лише питанням часу, оскільки жодних строків давності тут немає, і церковної доцільності, яка наступила зараз, 2018 року.

“Як би ми не ставилися до сьогоднішнього Константинопольського Патріархату, треба визнати, що канонічне право на його боці. Що б не казала російська пропаганда”, – наголосив священик Олександр Смирнов.

Comments are closed.