Українська Православна Церква Московського Патріархату всіляко перешкоджатиме переходу священиків у помісну Церкву.

Таку думку висловив у коментарі кореспондентові Укрінформу релігієзнавець Олександр Саган, передає Християнський портал КІРІОС.

“Вони (УПЦ МП, – ред.) будуть всіляко перешкоджати переходу священників та єпископів у помісну Церкву і будуть перешкоджати проведенню об’єднавчого Собору тим, що просто будуть залякувати єпископів. Це дуже передбачувана реакція”, – вважає науковець.

Відповідаючи на запитання, чи повинна держава реагувати у разі розпалювання з боку УПЦ МП міжрелігійної ворожнечі, експерт зазначив: “Держава має виконувати чинне законодавство. Там чітко вказано, що якщо людина розпалює міжрелігійну чи міжнаціональну ворожнечу, вона за це несе кримінальну відповідальність. Просто у нас склалася традиція “недоторканних священиків”. Фактично священики, порушуючи Кримінальний кодекс, не несуть покарання, а непокарані злочини породжують ще більші злочини”.

Головне завдання для України, на думку Олександра Сагана, змусити представників УПЦ МП дотримуватися закону.

“Єдина проблема в Україні щодо церкви – це чітко поставити Московський Патріархат в законодавче поле і змусити їх виконувати чинне законодавство. Сьогодні йде ігнорування законодавства, і це призводить до негативних наслідків”, – наголосив релігієзнавець.

Comments are closed.