Відомий український релігієзнавець Юрій Чорноморець висловив думку у Facebook стосовно останніх церковних подій в Україні.

“Поясню церковну ситуацію для простоти на пальцях, – пише він. – У нас було дві церкви – УПЦ МП і УПЦ КП. Єдиною перевагою УПЦ МП було те, що вони хвалилися своєю благодаттю. Але тепер, коли в храмах УПЦ КП – пасхальна благодать, і це відчувається з усією очевидністю, важко говорити про цю перевагу”.

Відповідно, за його словами, постає просте питання.

“Навіщо вірним УПЦ МП далі терпіти: 1. Слуг Москви – ой, як їх багато, важко перелічити; 2. Бізнесменів у рясах; 3. Людей, які не визнають владу Давніх Східних патріархів, що і є осереддям православ’я, людей що живуть не канонами, а власним розумом та розумом Путіна-Щіпкова-Кирилла, ні разу за життя не задумавшись, а що ж тими канонами передбачено, і хто є офіційним їх тлумачем, і хто надавав автокефалії раніше, і хто уліковував розколи раніше, а хто лише прикривав агресії однієї держави проти усіх інших словами, діялами та мовчанням. Причин для такого терпіння немає”, – написав Чорноморець.

“Бо кожен архієрей, пише релігієзнавець, “дає присягу бути вірним Вселенському православ’ю, а не кремлівському пройдисвіту”.

“Кожен священик і мирянин має слухатися голосу Вселенского православ’я, а не кремлівську мантру від Кирила, який більше року тому назад заявив, що не дивлячись на усі права України на автокефалію, її ми не матимемо, бо Київ – їх російський Єрусалим. Так що все очевидно, як ніколи раніше, і ніякої складності немає. Або єдіная неделімая Рассея, або православ’я”, – завершив він.

Comments are closed.