Рішення Московського Патріархату розірвати спілкування з Константинополем стало надмірним кроком, і його потрібно скасувати, хоча б для мирян, вважає архієпископ Харіупольскій Йоанн, екзарх Православних Російських Церков у Західній Європі.

У пастирському посланні, як повідомляє “Інтерфакс”, він запевняє, що для Архієпископії Православних Російських Церков, що перебувають у юрисдикції Константинополя, це рішення Москви – “велике страждання”.

На думку архієпископа Йоанна, “хрещені люди не є власністю єпископів, вони – члени єдиного церковного тіла, зібраного в тому місці, де вони перебувають”: наприклад, православний вірянин Петербурга, переселяючись на Крит, “перестає бути членом Російської Церкви і стає повноправним членом Церкви Критської, яка належить до Вселенського Патріархату”.

“На відміну від кліриків, миряни не потребують канонічного відпусканні свого єпископа під час зміни місця проживання”, – зазначає представник Константинополя.

На завершення він висловлює сподівання на те, що розрив спілкування між двома Церквами незабаром буде подоланий.

“Ми запевняємо духовенство Московського Патріархату в нашій братській любові і сподіваємося, що якомога швидше зможемо знову брати участь у спільних богослужіннях”, – пише в посланні архієпископ Йоанн.

Comments are closed.