Константинопольський Патріархат планує повернути собі понад 20 церковних споруд в Україні, що належали йому до кінця XVII століття. Таку думку висловив в інтерв’ю на телеканалі “Росія-24” глава синодального Відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦ митрополит Іларіон, повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на російський Інтерфакс.

“Константинопольський Патріархат, готуючи цю так звану автокефалію, в Томосі про автокефалію має намір викласти власні права і відновити всі ті ставропігії, які колись історично Константинополь в Україні мав, а їх було досить багато в різний час”, – заявив митрополит РПЦ, додавши, що йдеться про монастирі, храми і різні будівлі.

За відомостями митрополита, список був складений для Константинопольського Патріарха якимось вченим, який “просто накопав по різним документам інформацію про різного роду парфії Константинополя, які були в різні епохи”.

На цю заяву дописом у Facebook відреагував речник УПЦ КП архієпископ Євстратій (Зоря), який наголосив, що Москва робить все можливе, щоби розсварити Київ і Константинополь.

Заява головного дипломата РПЦ митрополита Іларіона Алфєєва про “20 ставропігій” – якраз з цього ряду, зауважив архієпископ.

“Так, в межах Київської Митрополії існувала низка ставропігій, тобто церковних інституцій (монастирі, братства), які були вилучені з юрисдикції місцевого архієрея і вважалися підпорядкованими безпосередньо Вселенському Патріарху. Найбільш відома зі ставропігій – Печерська Лавра. Однак, по-перше, ставропігії існували в Митрополії, яка вся належала до Вселенського Патріархату. По-друге, Київські Митрополити все одно мали нагляд за ставропігіями – як Екзархи Патріарха”, – пояснив архієпископ Євстратій (Зоря).

“Зараз Вселенський Патріархат має ставропігії, подібні до тих, що були у Київській Митрополії – але всі вони перебувають у межах самої Церкви Константинопольського Патріархату, а не в межах автокефальних Церков”, – зазначив речник УПЦ КП.

Він наголосив, що рішення про те, що Українська Церква отримує Томос про автокефалію вже ухвалене, тому нині йдеться виключно про одну ставропігію – представництво Вселенського Патріарха в Україні.

“Це представництво має той самий статус, що світські посольства. Не може одна держава мати в іншій 20 посольств”, – наголосив архієпископ Євстратій (Зоря).

“Тому заяви м. Іларіона про “десятки ставропігій” – всього лиш дипломатичний хід, покликаний внести напругу у взаємини Києва і Константинополя. Але і ці намагання, як низка попередніх – залишаться безплідними”, – підсумував клірик.

Comments are closed.