Синод Константинопольського Патріархату розпустив Західноєвропейський Екзархат російських парафій в Європі. Про це повідомляє Церкваріум з посиланням на грецький церковний портал Ромфея.

Це рішення було ухвалено на Синоді Вселенського патріархату 27 листопада 2018 року. На офіційному сайті Патріархії відповідної інформації поки не опубліковано.

Західноєвропейський Екзархат російських парафій – церковна юрисдикція Константинопольського Патріархату, створена після громадянської війни в Росії для опіки емігрантів з Російської імперії.

Спочатку парафії з еміграції були сформовані до “Тимчасового екзархату святого апостольського і патріаршого трону Константинополя в Західній Європі”. 1971 року екзархат було перетворено на Російську Православну архієпископію Західної Європи. 1999 року Патріарх Варфоломій спеціальним Томосом відновив статус Екзархату.

Ця церковна юрисдикція поширюється на Францію, Бельгію, Нідерланди, Великобританію, Німеччину, Норвегію, Швецію, Іспанію, Італію та Данію. У складі екзархату близько 65 парафій, 100 священиків і 30 дияконів. Центр екзархату знаходиться у Франції і співіснує паралельно з грецькою митрополією Франції, яку нині очолює митрополит Гальський Еммануїл.

На цей момент немає подробиць й офіційного підтвердження цього рішення. Однак, можна припустити, що на це рішення вплинули останні події у Флоренції, коли священики Константинопольського Патріархату спробували перевести громаду в РПЦЗ МП.

Comments are closed.