Великі християнські свята завжди супроводжуються передсвятковим постом. У кінці року є довгий піст перед святом Христового Різдва — Пилипівка. В українських православних і греко-католиків він розпочинається 28 листопада і триває до 6 січня включно.

У римо-католиків піст розпочинається у неділю, котра припадає між 28 листопада і 3 грудня (цьогоріч 3 грудня), і триває до Надвечір’я Різдва за новим стилем, тобто до 24 грудня. У Римо-Католицькій Церкві цей період називається Адвентом – часом радісного приготування та очікування приходу Спасителя.

Різдво Христове, як і свято Воскресіння Господнього, належить до найбільших свят у році, тому піст перед Різдвом творився на зразок Пасхального посту і навіть носить назву Чотиридесятниці.

Поради щодо поведінки та раціону під час Різдвяного посту:

1. Будьте стриманими у їжі

У Різдвяний піст можна їсти овочі, фрукти, хліб. Не можна: м’ясо, птицю, молочні продукти і яйця. Забороняються всі продукти тваринного походження і міцний алкоголь. Під час великих свят, які випадуть у період Різдвяного посту довзоляється випити трішки червоного вина.

Пам’ятайте, що піст – це не дієта, а духовний розвиток. У середу та п’ятницю їжа повинна бути термічно не обробленою. Рекомендується їсти горіхи, сирі або квашені овочі, сухофрукти, мед.

2. Стежте за своєю поведінкою

Намагайтеся внутрішньо змінитися: станьте більш добрими, благороднішими та щедрішими. Не грішіть та дотримуйтеся Божих Заповідей. Людина, яка дотримується посту, але кричить, свариться, лається, – порушує його. Така поведінка вважається гріхом.

У цей період варто уважніше ставитися до своїх думок і дій. Під час посту думайте лише про хороше та не допускайте поганих думок. Не сваріться з рідними та близькими, не пліткуйте, позбавте себе від гріховних думок. Проведіть цей час у молитві, яка неабияк вам допоможе.

3. Утримайтеся від весіль та гучних святкувань

Під час Різдвяного посту не можна вінчатися. Якщо немає великої потреби, краще не хрестіть дітей у церкві. Утримайтеся від танців та запальних вечірок. Також церква забороняє подружні зобов’язання, однак це вирішувати лише вам та чоловікові або дружині.

Comments are closed.