Зранку 30 листопада співробітники СБУ обшукали сільський будинок намісника Києво-Печерської лаври митрополита Української Православної Церкви Московського Патріархату Павла (Лебідя).

Обшук проводився у межах кримінального провадження, розпочатого за ч. 2 ст. 161 Кримінального кодексу України – порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками.

За свовами адвоката митрополита, той вже давно не живе у цьому будинку – переїхав звідти ще 2013 року, оскільки після перенесеної операції не мав змоги туди їздити. Крім того, 2014 року цей будинок обікрали. Зараз там мешкають лише особи, які доглядають за будинком і худобою.

За даними олігарха і нардепа від “Опоблоку” Вадима Новинського, який прибув захищати намісника, правоохорронці знайшли у будинку лише паспорти робітників із ферми митрополита та книгу – цю брошурку поширюють у мережі, її заголовок: “Українська православна церква: відносини з державою, ставленя до АТО та церковного розколу”, передає ТСН.ua.

Тим не менш правоохоронці запевнили, що у цій справі обшуки ведуться також в інших місцях, але не уточнили, де саме.

Сам митрополит Павло назвав обшуки політичним тиском на нього та повідомив, що знав про них заздалегідь. За його словами про обшуки, що готуються, йому повідомили ще 23 жовтня.

“Вони думають, що немає наших там людей, але наші люди скрізь є … Ось нам сказали, що це буде. Тільки ми не знали коли. Вони сказали, є розпорядження – очевидно, що президента, якщо він давав вказівку “, – зазначив митрополит Павел в інтерв’ю LB.ua.

Він впевнений, що розпорядження про обшуки дав особисто президент Петро Порошенко.

“А те, що це справа рук Президента, так ми в цьому ще раз переконалися, коли вони говорили: “попи в рясах, в лампасах” (мається на увазі відеозвернення Петра Порошенка від 29 листопада, – ред.). Це робиться для приниження нашої гідності – служителів Російської Православної Церкви, вона ж Українська, але в загальному вона Російська Церква, бо митрополит Іларіон 1051 року назвав її Російською. І ось президент, який виріс в цій Церкві, якого ми плекали… сьогодні говорить на нас такі слова , – нарікає намісник Печерської лаври.

[cmsmasters_row data_width=”boxed” data_padding_left=”3″ data_padding_right=”3″ data_top_style=”default” data_bot_style=”default” data_color=”default” data_bg_position=”top center” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_size=”cover” data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_padding_top=”0″ data_padding_bottom=”50″ data_padding_top_laptop=”0″ data_padding_bottom_laptop=”0″ data_padding_top_tablet=”0″ data_padding_bottom_tablet=”0″ data_padding_top_mobile_h=”0″ data_padding_bottom_mobile_h=”0″ data_padding_top_mobile_v=”0″ data_padding_bottom_mobile_v=”0″ data_shortcode_id=”7zbhaoa0ml”][cmsmasters_column data_width=”1/1″ data_bg_position=”top center” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_size=”cover” data_border_style=”default” data_animation_delay=”0″ data_shortcode_id=”8a012zriiw”][cmsmasters_html shortcode_id=”ew98ev7yao”]PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iODAwIiBoZWlnaHQ9IjQxNSIgc3JjPSJodHRwczovL3d3dy55b3V0dWJlLmNvbS9lbWJlZC9rcDhVY2pCSlJqTSIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIGFsbG93PSJhY2NlbGVyb21ldGVyOyBhdXRvcGxheTsgZW5jcnlwdGVkLW1lZGlhOyBneXJvc2NvcGU7IHBpY3R1cmUtaW4tcGljdHVyZSIgYWxsb3dmdWxsc2NyZWVuPjwvaWZyYW1lPg==[/cmsmasters_html][/cmsmasters_column][/cmsmasters_row][cmsmasters_row][cmsmasters_column data_width=”1/1″][cmsmasters_text]

Також митрополит висловився щодо автокефалії Православної Церкви в Україні.

“Від президента через СБУ була вказівка впливовим людям – не буду називати прізвища – бізнесменам, з якими і ми спілкуємося, вплинути на те, щоб ми залишили канонічну Церкву і пішли в це беззаконне зборище (Об’єднавчий Собор нової помісної Церкви, – ред.). Як можна об’єднати те, що не об’єднується? Чому тоді не об’єднаються Порошенко з Тимошенко, з регіонами?” – заявив намісник.

На обшуки в оселі митрополита УПЦ МП також відреагували у Російській Православній Церкві, які вважають їх частиною плану з примусу єпископів до участі в Об’єднавчому Соборі.

“З боку влади України починаються “активні заходи” щодо забезпечення “добровільного” об’єднання українських православних. Може бути, таке завдання поставили вчора у Стамбулі?” – заявив “Інтерфаксу” заступник голови синодального Відділу зовнішніх церковних зв’язків протоєрей Микола Балашов.

Зазначимо також, що митрополит Павло повідомив, що вже давно продає будинок, в якому проходили обшуки. Своєю чергою журналіст “Схем” Михайло Ткач виявив на одному з сайтів з продажу нерухомості оголошення про продаж маєтку намісника за 34 млн гривень .

“Настоятель Києво-Печерської лаври владика Павло, схоже, продає той самий маєток під Києвом. Точної адреси в оголошенні немає, але на фото будинок один в один із тим, який я вперше знайшов і зняв у далекому 2012-му. Тоді владика так і не покликав нас у гості, але тепер можна оцінити не лише екстер’єр, а й інтер’єр”, – написав Ткач на своїй сторінці у Facebook, де виклав фото з сайту.

[cmsmasters_row data_shortcode_id=”yfrf4tzxrn” data_padding_bottom_mobile_v=”0″ data_padding_top_mobile_v=”0″ data_padding_bottom_mobile_h=”0″ data_padding_top_mobile_h=”0″ data_padding_bottom_tablet=”0″ data_padding_top_tablet=”0″ data_padding_bottom_laptop=”0″ data_padding_top_laptop=”0″ data_padding_bottom=”50″ data_padding_top=”0″ data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_bg_size=”cover” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_position=”top center” data_color=”default” data_bot_style=”default” data_top_style=”default” data_padding_right=”3″ data_padding_left=”3″ data_width=”boxed”][cmsmasters_column data_width=”1/1″ data_shortcode_id=”quzpam3tdi” data_animation_delay=”0″ data_border_style=”default” data_bg_size=”cover” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_position=”top center”][cmsmasters_html shortcode_id=”bfly1vxl9j”]PGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL3Bvc3QucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGbWl4YWlsb3RrYWNoJTJGcG9zdHMlMkYxMTY0ODYwNDI2OTE2ODExJndpZHRoPTUwMCIgd2lkdGg9IjUwMCIgaGVpZ2h0PSI3NzYiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6bm9uZTtvdmVyZmxvdzpoaWRkZW4iIHNjcm9sbGluZz0ibm8iIGZyYW1lYm9yZGVyPSIwIiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSIgYWxsb3c9ImVuY3J5cHRlZC1tZWRpYSI+PC9pZnJhbWU+[/cmsmasters_html][/cmsmasters_column][/cmsmasters_row]

Comments are closed.