Президент Петро Порошенко порівняв рішення Священного Синоду Вселенського Патріархату про автокефалію Православної Церкви в Україні з референдумом 1 грудня 1991 року про незалежність.

“Дуже символічно, що звістки з Синоду приходять напередодні річниці референдуму 1 грудня 1991 року, коли наш народ підтвердив свою волю жити у власній суверенній державі”, – сказав президент під час перебування на Хмельниччині.

“Ми будемо молитися і працювати заради соборної єдиної незалежної України, єдиної помісної Православної Церкви. Волею Божою в Україні здійснюється  мрія, якій 1030 років. Україна здобуває духовну незалежність. Це виняткова  історична подія, яку справедливо було б порівняти зі здобуттям політичної незалежності”,  – додав Петро Порошенко.

“Можу наголосити, що рішення, яке було прийняте вчора щодо надання автокефалії Українській Церкві для нас, для українців абсолютно дорівнює референдуму про нашу незалежність. Бо незалежна Церква – це духовна незалежність українців. Бо зараз йде процес державотворення”, – сказав президент.

Глава держави наголосив: “Так само, як армія є гарантом нашої незалежності, гарантом духовної незалежності є автокефальна Православна Церква”.

“Надзвичайно важливо, що Українська Церква буде однією з 15 самостійних Православних Церков, з яких і складається Вселенське Православ’я”, – сказав президент і додав, що “держава для цього все зробила, що могла і мусила зробити”.

Comments are closed.