Вселенський Патріарх у Стамбулі урочисто вручить Томос про автокефалію майбутньому Голові помісної Православної Церкви в Україні 6 січня 2019 року.

Про це заявив речник УПЦ Київського Патріархату архієпископ Євстратій Зоря у коментарі ВВС Україна після завершення Архієрейського Собору, на якому УПЦ КП ухвалила рішення йти на Об’єднавчий Собор і визначилася з кандидатом на пост глави єдиної Церкви.

“Томос Вселенського Патріарха має бути вручений предстоятелю 6 січня”, – заявив архієпископ.

Спочатку у Константинополі “проведуть божественну літургію, співслужіння Вселенського Патріарха та Предстоятеля (помісної Церкви)”,  а потім йому вручать Томос.

УПЦ КП представить свого кандидата на главенство у помісній Церкві вже на Об’єднавчому Соборі 15 грудня, куди кожен ієрарх УПЦ КП візьме з собою двох осіб: одного клірика та одного монаха чи мирянина. Саме так, як раніше визначив Вселенський Патріарх.

“У нас є єдина пропозиція щодо кандидатури, яку запропонують Собору”, – сказав речник УПЦ КП. Він відмовився назвати цю людину, зазначивши, що її почуть учасники Собору 15 грудня.

За даними Євстратія Зорі, голосування на Соборі буде таємним, але УПЦ КП наполягатиме на процедурі, яка дозволить проконтролювати його неупередженість.

За схемою Константинополя, спочатку всі учасники Собору визначать трьох головних претендентів. А потім виключно архієреї таємним голосуванням оберуть з цієї трійки Предстоятеля.

Також архієпископ уточнив, що комісія представників Православних Церков України вже завершила розгляд проект статуту майбутньої помісної Церкви.

“Ми пройшли по проекту статуту, який був запропонований від Синоду Вселенського Патріархату. Дискутували, певні речі збережені, певні речі змінені, дещо відкинуте”, – додав речник УПЦ КП.

Як повідомлялося раніше, Євстратій Зоря не виключав сценарій, за якого Предстоятелем Церкви може стати представник УПЦ КП, якого під час Об’єднавчого Собору запропонує Патріарх Філарет.

Comments are closed.