Під час Об’єднавчого Собору, який відбувається 15 грудня у Софії Київській, було ухвалено рішення про створення помісної Української Церкви.

Для цього архієреї, священики та миряни УПЦ КП, УАПЦ та УПЦ МП вирішили об’єднати свої церковні структури.

Про це стало відомом, коли клірики обрали Предстоятеля помісної Церкви – митрополита УПЦ КП Епіфанія.

“Щойно представники УПЦ Київського Патріархату, УАПЦ та група єпископів УПЦ Московського Патріархату заснували об’єднану Церкву. Диво стало можливим завдяки непохитній позиції Вселенського Патріарха Варфоломія, нашої Константинопольської Церкви-Матері”, – заявив Петро Порошенко, вийшовши на сцену біля Софії Київської, щоб представити Україні новообраного митрополита Київського.

Президент наголосив, що нова Церква – це Церква без Путіна, Кирила і “молитв за російську владу та російське військо, які вбивають українців”.

За це досягнення Порошенко подякував Вселенському Патріарху Варфоломію, Патріарху УПЦ КП Філарету, Предстоятелю УАПЦ митрополиту Макарію, всьому єпископату й окремо – представникам УПЦ МП, які взяли участь у Соборі.

Патріарха Філарет він виділив особливо: “Ви були, є і залишаєтеся духовним лідером і Української Церкви, і всього українського народу”.

“Дозвольте представити вам новообраного предстоятеля, митрополита Київського та всієї України Епіфанія. Саме йому випадає почесна місія поїхати до Стамбула та отримати Томос”, – нагадав президент.

Comments are closed.