Почесний Патріарх Філарет подякував президенту України Петру Порошенку та Вселенському Патріарху Варфоломію за допомогу у створенні Православної Церкви України.

Про це повідомляється на сайті президента 18 грудня.

Після богослужіння у тернопільській церкві Воздвиження чесного Хреста Філарет звернувся до присутніх з промовою.

“Ми досягли утворення в Україні єдиної Української Православної автокефальної Церкви. Цей акт має епохальне значення, бо за всю тисячолітню історію ми ніколи не мали визнаної автокефальної Української Церкви. Ми боролися, нас перемагали, ми досягали і нашу перемогу відкидали. А сьогодні ми маємо визнану українську автокефальну Церкву”, – сказав він.

Почесний Патріарх наголосив, що Православнну Церкву вдалося створити, насамперед завдяки рішучості Вселенського Патріарха, а ще більша заслуга – президента.

“Тому, Петро Олексійович, ми вам щиро дякуємо за те, що ви взяли на себе цей хрест, донесли до того місця, де ми одержали перемогу”, – наголосив Філарет і також подякував всім, хто долучився до процесу об’єднання.

“Завдяки створенню єдиної Української Православної Церкви ми заклали міцну основу для нашої Української держави. Це означає, що Українська держава є і буде, бо ми, як співається у Гімні – душу й тіло положим за нашу свободу. Досить нам неволі. Ми хочемо жити в свободі, демократично, служити своєму народу”, – резюмував Святіший Філарет.

Comments are closed.