Церква в Україні відділена від держави. Між ними – стосунки конструктивної співпраці, а не поглинання.

Про це сказав предстоятель Православної Церкви України митрополит Київський Епіфаній в інтерв’ю журналу “Країна”, повідомляє Християнський портал КІРІОС  з посиланням на gazeta.ua.

– Згідно з українським законодавством, Церква відділена від держави. Існують держави – можна навести приклад Грецької Православної Церкви, – там Церква і держава не розділені між собою. Але в нашому випадку Церква відділена від держави.

Але ми не можемо відділити народ від Церкви. Тому ті процеси, які відбуваються зараз в українському православ’ї, покликані до того, щоб укріпити позиції української держави. Церковна безпека є дуже важливою на даному етапі. Тому говорити про якісь втручання з боку держави – неправильно.

Держава тільки сприяє і допомагає. Якщо ми проаналізуємо історію становлення інших помісних Православних Церков, – щонайменше п’ятьох автокефалій, – держава завжди відігравала важливу роль у становлення тієї чи іншої Православної Церкви. Зараз можуть бути певні зловживання на цьому підґрунті, що ось, мовляв, держава втручається у справи Церкви. Але цього немає і не буде. Між Церквою і державою повинні бути добрі конструктивні кроки співпраці, а не поглинання. Тому я вірю в те, що і в подальшому Українська Православна Церква буде незалежною, – вона є такою, і буде спільно з державою творити наше майбутнє.

[cmsmasters_row data_width=”boxed” data_padding_left=”3″ data_padding_right=”3″ data_top_style=”default” data_bot_style=”default” data_color=”default” data_bg_position=”top center” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_size=”cover” data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_padding_top=”0″ data_padding_bottom=”50″ data_padding_top_laptop=”0″ data_padding_bottom_laptop=”0″ data_padding_top_tablet=”0″ data_padding_bottom_tablet=”0″ data_padding_top_mobile_h=”0″ data_padding_bottom_mobile_h=”0″ data_padding_top_mobile_v=”0″ data_padding_bottom_mobile_v=”0″ data_shortcode_id=”37068y06kq”][cmsmasters_column data_width=”1/1″ data_bg_position=”top center” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_size=”cover” data_border_style=”default” data_animation_delay=”0″ data_shortcode_id=”7jeo9lq54s”][cmsmasters_html shortcode_id=”xphr4r620a”]PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iMTAwJSIgaGVpZ2h0PSI1MTUiIHNyYz0iaHR0cHM6Ly93d3cueW91dHViZS5jb20vZW1iZWQvaUFJYmgxVElzUG8iIGZyYW1lYm9yZGVyPSIwIiBhbGxvdz0iYWNjZWxlcm9tZXRlcjsgYXV0b3BsYXk7IGVuY3J5cHRlZC1tZWRpYTsgZ3lyb3Njb3BlOyBwaWN0dXJlLWluLXBpY3R1cmUiIGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbj48L2lmcmFtZT4=[/cmsmasters_html][/cmsmasters_column][/cmsmasters_row][cmsmasters_row][cmsmasters_column data_width=”1/1″][cmsmasters_text]

Україна торує цей шлях до автокефалії більше 25 років, додав митрополит.

– Святійший Патріарх Філарет шість разів подавав до Константинополя апеляцію про невизнання анафеми, яку 1997-го наклав на нього Архієрейський собор Російської Православної Церкви, і визнання нашої церкви канонічною. 2008 року ми впритул наблизились до визнання. Але Москва перешкодила цьому.

Також тоді не було, як є зараз, ясного рішення саме про автокефалію. Йшлося про повернення у склад Константинопольського Патріархату на правах Київської митрополії, яку незаконно анексував Московський Патріархат. Тоді Вселенська Патріархія, як наша мати-Церква, з часом мала б надати нам автокефалію. Але ми завжди стояли на позиціях, що маємо бути помісною Церквою. Ми тривалий час були незалежними, хоча і невизнаними. Важко було би пояснити народові, чому понизили свій статус.

Звичайно, це не задовольняло потреб Української Церкви. Але той переговорний процес був завершений. Лише за 10 років ми зуміли його відновити – завдяки старанням Церкви і сприянню української держави. За цей час відбулися великі зміни і у православї, і у світі. Саме це зробило можливим отримання автокефалії.

[cmsmasters_row data_shortcode_id=”6lleu8q6rp” data_padding_bottom_mobile_v=”0″ data_padding_top_mobile_v=”0″ data_padding_bottom_mobile_h=”0″ data_padding_top_mobile_h=”0″ data_padding_bottom_tablet=”0″ data_padding_top_tablet=”0″ data_padding_bottom_laptop=”0″ data_padding_top_laptop=”0″ data_padding_bottom=”50″ data_padding_top=”0″ data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_bg_size=”cover” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_position=”top center” data_color=”default” data_bot_style=”default” data_top_style=”default” data_padding_right=”3″ data_padding_left=”3″ data_width=”boxed”][cmsmasters_column data_width=”1/1″ data_shortcode_id=”hhim7isgbi” data_animation_delay=”0″ data_border_style=”default” data_bg_size=”cover” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_position=”top center”][cmsmasters_html shortcode_id=”xxtmunuaus”]PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iMTAwJSIgaGVpZ2h0PSI1MTUiIHNyYz0iaHR0cHM6Ly93d3cueW91dHViZS5jb20vZW1iZWQvZERTS3hjMEd6TmMiIGZyYW1lYm9yZGVyPSIwIiBhbGxvdz0iYWNjZWxlcm9tZXRlcjsgYXV0b3BsYXk7IGVuY3J5cHRlZC1tZWRpYTsgZ3lyb3Njb3BlOyBwaWN0dXJlLWluLXBpY3R1cmUiIGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbj48L2lmcmFtZT4=[/cmsmasters_html][/cmsmasters_column][/cmsmasters_row]

Comments are closed.