Ставропігію Константинопольського Патріархату в Києві очолив архімандрит Михайло Аніщенко.

Рішення про це схвалене на засіданні синоду 9-11 січня, котре відбулося в Стамбулі та в межах якого було підписано Томос про автокефалію Православної Церкви України, повідомляє сайт Вселенської Патріархії.

В Україні отця Михайла пам’ятають за служінням у храмі Всіх Святих землі Волинської у Луцьку, передає Перший канал соціальних новин.

“Це наш земляк з Луцька. Недавно тільки сповістили, що його  назначили очільником ставропігії Вселенської Патріархії у Києві. Ставропігія – це свого роду  посольство, представництво Вселенського Патріархату  і він назначений настоятелем цієї структури”, – повідомив священик Віктор Мартиненко.

Архімандрит Михаїл колись був священиком Волинської єпархії РПЦ в Україні, але потім навчався у Греції і перейшов до Вселенського Патріархату. Останніми роками він звершував служіння настоятелем у храмі Аліпія Стовпника в Анталії – це Пісидійська митрополія Константинопольського Патріархату.

Нагадуємо, ставропігію Вселенського Патріархату в Києві було відновлено 11 жовтні 2018 року. Президент Петро Порошенко вніс в середині жовтня подання до Верховної Ради щодо передачі Андріївської церкви в Києві у користування представників Вселенського Патріархату, яке депутати підтримали без зволікань.

Важливо, що сама споруда храму перебуває й надалі у державній власності і є частиною Національного заповідника “Софія Київська”.

Служіння екзархів тут розпочалися у грудні.

Comments are closed.