Верховна Рада України ухвалила законопроект, який затверджує механізм зміни канонічної підлеглості релігійними громадами.

За проект №4128-Д рішення проголосувало 229 депутатів, передає ТСН.ua.

Згідно із ухваленими змінами, релігійна громада може вирішити змінити власну підлеглість будь-якому релігійному центру, який діє в Україні, шляхом голосування на зборах. За це рішення мають висловитися не менше як дві третини громадян, які належать до релігійної громади. Відповідне рішення має бути затверджене підписами членів громади.

Та частина громади, яка буде не згодна з цим рішенням, має право утворити нову громаду і укласти договір про порядок користування тим самим майном або культовою будівлею з її власником.

Для реєстрації громади, окрім статуту, тепер її члени мусять також подати копію рішення про утворення цієї громади, її найменування, обрання керівних органів та протокол загальних зборів, на яких було рішення утворити релігійну громаду. Також потрібно буде додати засвідчену копію про право власності або користування приміщенням, у якому здійснюватиметься релігійне служіння.

Водночас, для реєстрації нового статуту громади (у разі змін) до органів реєстрації потрібно буде подати заяву за підписом керівника громади та статут релігійної громади у новій редакції. До зміненого статуту також мають бути подані копія протоколу зборів релігійної громади, на яких було ухвалено рішення про зміни до статуту, а також оригінал чи належним чином засвідчена копія вже зареєстрованого статуту (колишнього, без змін).

Закон також забороняє вчиняти будь-які дії, наслідком яких може стати відчуження майна релігійної організації (продаж, обмін, застава, безоплатна передача), під час процесу переходу громади.

Comments are closed.