Президент України Петро Порошенко підписав закон, який затверджує механізм зміни канонічної підлеглості релігійними громадами.

Про це йдеться на сайті президента.

Згідно з ухваленими змінами, релігійна громада може вирішити змінити власну підлеглість будь-якому релігійному центру, який діє в Україні, шляхом голосування на зборах та не менш як двома третинами від її складу.

Рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту засвідчується підписами членів релігійної громади.

За законом рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін до статуту підлягає реєстрації у порядку, встановленому статтею 14 закону “Про свободу совісті та релігійні організації”.

Визначено також перелік документів, які необхідно подати до органу реєстрації для реєстрації статуту (положення) релігійної громади.

Прикінцевими положеннями закону установлено, що релігійна організація у разі прийняття рішення щодо зміни своєї підлеглості повідомляє про таке рішення центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері релігії, або обласні, Київську та Севастопольську міські державні адміністрації, а в Автономній Республіці Крим – Раду Міністрів Автономної республіки Крим, які забезпечують оприлюднення цього рішення на своєму офіційному веб-сайті.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Раніше депутати також проголосували за закон, який змусить УПЦ МП офіційно змінити свою назву на “Російську Православну Церкву в Україні”.

Comments are closed.