Предстоятель Сербської Православної Церкви патріарх Іриней дав розлоге інтерв’ю сербському виданню «Политика», де торкнувся у тому числі і питання визнання Української Автокефальної Церкви.

Поміж традиційних для Іринея висловлювань про те, що СПЦ не прийме «легалізації розколу», було сказано також, що «ми ані проти греків, ані проти росіян, ані за греків, ані за росіян» – лише за дотримання канонів та багатовікового канонічного порядку. Які саме канони було порушено Вселенським патріархом при наданні ПЦУ автокефалії, патріарх не зазначив, передає Cerkvarium.

При цьому Іриней назвав Константинополь Церквою-Матір’ю для Сербської церкви, яка дарувала їй автокефалію 800 років тому. Крім того, за словами очільника СПЦ, Вселенський патріарх – перший серед рівних (чого наразі вже не визнає РПЦ), хоч і не є «православним папою».

Проте, очевидно, що сербський патріарх визнає Україну виключно канонічною територією РПЦ та вважає дії Константинополя вторгненням на чужу канонічну територію. Отже, у Сербії наразі не визнали скасування акту 1686 року про передачу Київської митрополії в управління Москві. Дії Константинополя у Києві – «матері міст російських», для СПЦ є нікчемними. Мабуть, історично-літературний статус Києва як «матері міст російських» і є тим канонічним давнім порядком, порушення якого сербський патріарх вважає неприпустимим.

Cerkvarium вважає, що такі заяви викликані загрозою «вторгнення» Константинополя і на канонічну територію самої Сербської церкви та визнання автокефалії, принаймні, Македонської церкви.

Але останнім часом можна спостерігати зменшення кількості агресивних заяв проти України з боку двох ключових спікерів СПЦ – патріарха Іринея та єпископа Бачського Іринея.

А нещодавно стався конфлікт між патріархом Іринеєм та єпископом Західно-Американським Максимом (Василевичем), який натякнув своєму керівництву, що якщо автокефалія України нікчемна, то і святкування Сербською церквою 800-ліття своєї автокефалії теж неканонічно. За що бунтівника було викликано до Белграда «на килим»

Comments are closed.