У РПЦ МП прокоментували інцидент із виконанням в Ісаакієвському соборі Санкт-Петербурга пісні із закликом ядерного бомбардування Вашингтона.

На цю тему в ефірі телеканалу “Россия 24” висловився голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату митрополит Волоколамський Іларіон, який також в черговий раз нагадав про статус культової будівлі, яка зараз є музеєм-пам’яткою і підпорядкована державі.

Так, Іларіон заявив, що в стінах храму повинні звучати тільки священні співи.

“Якщо в храмі відбувається концерт духовної музики, то це повинна бути саме духовна, релігійна музика. Це не повинні бути твори, які можуть викликати спокуси, викликати критику. Все це зайвий раз нагадує про те ненормальному статус, в якому сьогодні знаходиться Ісаакіївський собор, і про те, що собор повинен належати церкві”, – сказав митрополит Іларіон.

При цьому він уточнив, що якщо собор передадуть РПЦ МП, то там все ж можна буде проводити концерти. Як приклад Іларіон навів храм Христа Спасителя. За його словами, там іноді звучить і “популярна музика”, але “все це відбувається в рамках пристойності і не викликає спокуси”.

Як зазначає Credo Press, серед тих, хто виступав в храмі Христа Спасителя, є ВІА “Пісняри”, Вітас і виконавиця шансону Віка Циганова. За даними “Вікіпедії”, співачка підводила “своєрідний підсумок десятирічної роботи на сцені … в збірнику із серії “Легенди жанру” під назвою “Російська горілка. Найкращі пісні”.

Нагадаємо, що резонансний запис з Ісаакіївського собору помітили у соцмережах ввечері 25 лютого. У ролику хор виконує пісню про бомбардування Вашингтона. На стару, але маловідому композицію інтернет-спільнота відреагувала бурхливо і з обуренням.

Диригент Концертного хору Санкт-Петербурга Володимир Втікачів розповів “Фонтанці”, чому не вважає пісню чимось кримінальним і чому адміралам не образливо її слухати ні зараз, ні 10 років тому.

Comments are closed.