Владика Борис Ґудзяк, якого у лютому Папа Римський призначив архієпископом-митрополитом Філадельфійським УГКЦ в США, в інтерв’ю “Голосу Америки” розповів, з якими планами переїжджає до Штатів.

“Я хочу, щоб Церква допомогла людям спілкуватися від серця до серця, відкритися до Бога і до другої людини”, – зауважив владика.

Також Борис Гудзяк, який невдовзі стане очільником УКГЦ в США, торкнувся питання міжконфесійних відносин. Він додав, що бачить позитив у постійних контактах предстоятеля ПЦУ Епіфанія і глави УГКЦ Святослава, але водночас, за словами владики Бориса, “є багато стереотипів, які потрібно долати”.

“Є страх, пов’язаний з міжконфесійною партійністю. З різних історичних причин, які мають столітню траєкторію, ми маємо конкурентний підхід, ніби “якщо виграєш ти, то програю я” або навпаки. Сьогодні є дискусія, хто може, а хто ні, служити у Святій Софії (у Києві, – ред.). Я думаю, що сьогоднішня молода людина, громадянин глобального світу потребує Церков, які допомагають відкритися на Божу присутність і творити близькість з ближніми”, – сказав владика Борис.

Він також додав, що зараз у світі – у Європі, США та в Україні – є потреба, щоб Церкви спустилися зі своїх п’єдесталів й амвонів і стали ближчими до людей.

“Ми маємо будувати мости і канали справжньої щирості і любові”, – додав владика.

Зазначимо, що інтронізація архієпископа Філадельфійського відбудеться 4 червня  у Філадельфії.

Борис Ґудзяк народився у США. 1992-го він переїхав жити до України. Останні 6 років очолював Греко-Католицьку Церкву у Паризькій Єпархії. А зараз знову повертається до США.

Comments are closed.