Служба безпеки України викрила спеціальний інформаційний підрозділ й агентурну мережу, створених Головним управлінням Генштабу Збройних сил Росії.

Про це повідомив на брифінгу 12 березня керівник військової контррозвідки СБУ Сергій Левченко.

Згідно з даними контррозвідки,  учасники групи готували і здійснювали антиукраїнські інформаційні кампанії, збирали й аналізували інформацію, в тому числі розвідувальну, про найвище керівництво України, Збройних сил, про сили й засоби, залучені до операції Об’єднаних сил.

Куратором групи був кадровий працівник російської військової розвідки підполковник Олександр Сазонов, оперативний псевдонім – “Павел Бодров”.

Створена в Луганську група з кодовою назвою “Сапфір” на чолі із громадянкою України, завербованою російською військовою розвідкою, займалася у соцмережах дискредитацією найвищого військовополітичного керівництва України.

Також контррозвідка повідомляє про розпалювання “Сапфіром” міжконфесійної ворожнечі напередодні виборів. Зокрема, група працювала над поширенням матеріалів, що переконували у неможливості надання Православній Церкві України Томосу про канонічну автокефалію.

Поставлені російською розвідкою завдання група виконувала за допомогою спеціально зареєстрованих у соцмережах сторінок як проукраїнського так і сепаратистського спрямування, створивши загалом понад п’ятдесят акаунтів та сто тридцять груп у соцмережах. Для розповсюдження фейкових повідомлень зловмисники використовували спеціально розроблені сайти, задіювали месенджери IP-телефонії та електронні поштові скриньки.

“Зловмисники також розсилали листівки та СМС-повідомлення провокаційного змісту українським військовим”, ‒ підкреслив представник СБУ.

Comments are closed.