Речник голови Верховної Ради України Андрій Ковальов закликає передати храм-музей Другої світової війни “Діорама Битва за Дніпро” у Переяславі Київської області для використання Православній Церкві України.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook, повідомляє “Релігія в Україні”.

“Це просто жах! У центрі Переяслава на Київщині у Вознесенському соборі, збудованому 1700 року за гроші великого нашого гетьмана Івана Мазепи, досі розташований совєцькій музей “Діорама Битва за Дніпро”. На 28 році Незалежності України легендарний Вознесенський собор, у якому служив видатний єпископ Захарія (Корнілович), храм у якому зберігалося легендарне Пересопницьке євангеліє, досі музей “Вєлікой отечественной войни”, – написав прес-секретар Андрія Парубія.

Сам собор і особливо дзвіниця ззовні доведені до катастрофічного стану, додав Андрій Ковальов.

“Дзвіниця ще нещодавно була обгороджена аварійною стрічкою. Штукатурка облуплена, обдерта маківка купола. Я мовчу, що в музеї побуту під відкритим небом у Храмів святої Параскеви П’ятниці перевезеної з села В’юнище, досі міститься Музей космонавтики. Все як у найлютіші часи совєцького державного богоборства!” – наголосив Ковальов.

Він переконаний, що Вознесенський собор має бути переданий громаді Православної Церкви України, “яка вже багато років за це бореться”. Тож Ковальов закликає Міністерство культури провести реорганізацію цього музею у православній святині.

Comments are closed.