Священику з Острога, главі відділу з питань врегулювання міжконфесійних конфліктів при Рівненській єпархії РПЦ в Україні (колишньої УПЦ МП) протоієрею Віктору Земляному вручили підозру за двома статтями Кримінального кодексу України.

Як повідомили на сайті УПЦ МП, це відбулося 15 березня під час допиту Віктора Земляного як свідка в Управлінні Служби безпеки України в Рівненській області.

Під час двогодинної розмови зі слідчим священик, який також є  настоятелем Свято-Воскресенського храму, отримав повідомлення про підозру за статтями 161 та 300 Кримінального кодексу України.

Ці статті передбачають кримінальне покарання за “умисні дії, спрямовані на розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності або образа почуттів громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями” та “ввезення в Україну творів, що пропагують культ насильства і жорстокості, з метою збуту чи розповсюдження або їх виготовлення, зберігання, перевезення чи інше переміщення з тією самою метою”.

В РПЦ в Україні поквапилися назвати це “переслідуваннями”.

“Сьогодні ми стали свідками кримінального переслідування за релігійною ознакою, ніби то за розпалювання релігійної ворожнечі. В котрий раз ми переконуємось, що СБУ шукають релігійну ворожнечу там, де її немає, і не  помічають очевидних фактів розпалювання релігійної ворожнечі щодо вірян та релігійних громад Української Православної Церкви”, – заявив голова юридичного відділу РПЦ в Україні протоієрей Олександр Бахов.

Водночас на Telegram-каналі “Єдина Помісна” зауважили, що “безпосереднє начальство о. Віктора Земляного знаходиться не у Рівненській єпархії та навіть не в Києві, а в Москві – там, де курують церковну політику щодо України”.

“УПЦ МП бреше, коли називає це переслідуваннями за релігійною ознакою. Ні, це через політику, якою тривалий час займався батюшка-політрук”, – додали автори Telegram-каналу “Єдина Помісна”.

Крім того, як зазначає РІСУ з посиланням на видання “Район.Острог”,  священик Віктор Земляний  часто фігурує у матеріалах російських ЗМІ. Зокрема, за його участю було відзнято низку відеосюжетів, які були використані для дискредитації України на міжнародній арені та які висвітлювали недостовірну, неповну та упереджену інформацію про релігійну ситуацію в Україні, діяльність органів влади тощо.

Comments are closed.