На Вінниччині в селі Лука-Мелешківська віряни Православної Церкви України та Московського Патріархату не поділили храм. Дійшло навіть до силових протистоянь, зупиняти які довелося поліції, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Тиснява, виламані двері, крики “бандити” і “ганьба” – так починалося богослужіння в сільській церкві, коли всередині зачинилися віряни РПЦ, а назовні зібралися віряни ПЦУ.

“Ми запропонували почергове служіння, в різні дні, навіть на окремому престолі, щоб це все було канонічно. Вони відмовилися”, – каже священик ПЦУ отець Віктор.

Хоч більшість селян на зборах проголосувала за перехід до ПЦУ, в храм людей не пускають. “Зачинили двері і певний час блокували двері. Приїхав архієрей, протягом двох годин не пускали. Потім двері відчинили з другого боку і змогли віруючі і архієрей зайти до храму”, – розповів секретар Вінницької єпархії Московського Патріархату Володимир Пучков.

З його слів, владика хотів залагодити конфлікт,  але теж постраждав. “Отець Віктор дав нашому владиці Варсонофію іконою по голові, коли він зігнувся перехрещуватись”, – стверджує отець Василь із МП.

Священик ПЦУ божиться, що іконою не бився, а лише пропонував прикластися. “Якщо він не захотів її поцілувати, то це він має відповідати перед Богом. Бити іконою когось по голові, це я вважаю… Тоді навіщо ми взагалі служимо Богу”, – каже він.

Правоохоронці втрутилися в конфлікт і заявили, що Московській Патріархат поки що займає храм на законних підставах. “Ця церква належить цій релігійній громаді. Буде перереєстрація, буде інший власник – тоді буде інша ситуація. А поки наше завдання – не допустити кровопролиття і руйнування релігійних цінностей”, – пояснив заступник начальник поліції Вінниччини Руслан Мороз.

Це підтверджують і чиновники – мовляв, громада ПЦУ не завершила процес реєстрації, тому прав на храм іще не має.

“Необхідно зареєструвати статут релігійної громади ПЦУ і внести зміни до державного реєстру. Статут вони не подали”, – каже начальник обласного управління у справах релігій Ігор Салецький. Однак і представники Російської Церкви поступатися не збираються – готують судові позови, а поки ж обіцяють цілодобово чергувати у храмі та запасаються харчами і кагором.

Comments are closed.