Грузинських богослови опублікували у  Facebook звернення до протоієрея РПЦ в Україні (колишньої УПЦ МП) Миколи Данилевича, який надо пристрастно прокоментував питання про можливість визнання Грузинською Церквою української автокефалії, передає Cerkvarium.

Особливої уваги вартий епіграф до звернення: “Краще для них було б і не пізнавати праведної дороги, ніж пізнати святу заповідь, передану їм, і знову зректися її. Що трапляється з такими, справедливо говорить прислів’я: “Пес повертається до свого ж блювотиння” або “Як свиню не мий, вона все одно грязюку знайде” (2 Петра 2:21-22)”.

ჩვენი წერილის რუსული ვარიანტი. რუს დეკანოზ ნიკოლაი დანილევიჩს! Лучше бы им не познать пути правды, нежели, познав,…

Опубліковано George Tiginashvili Середа, 27 березня 2019 р.

Далі наводимо текст звернення без змін.

“Ваше преподобіє, високоповажний протоієрей Микола Данилевич!  Ми уважно ознайомилися з вашим коментарем до неофіційної позиції Святого Синоду Грузинської Церкви. Згідно з вашою оцінкою як прес-спікера Української Церкви (МП), “грузинський єпископат не діятиме проти єдності Православної Церкви та він не визнає новостворену церковну структуру в Україні”.

Підставою для цього коментаря послужив візит до Католікоса-Патріарха Грузії, окремих ієрархів і представників адміністрації Патріархії. Як видно, під час візиту ви чули приємні вам позиції й обіцянки, що лунають в унісон з недавньої оцінкою митрополита Іларіона (Алфеєва) щодо Грузії.

У зв’язку з цим питанням хочемо заявити наступне: вважаємо, що ваша риторика та самовпевнена імперативність є не що інше, як грубе та неправомірне втручання у незалежний простір Церкви-сестри.

На жаль, у вашій фразеології помітно зневажливе ставлення як до місцевих архієреїв, так і до богословів і представників грузинської громадськості. Обурлива також різка репліка на адресу осіб із “західною освітою” (підставою для якої послужили розповіді окремих грузинських кліриків), що є навмисною стигматизацією об’єктивно і прогресивно мислячих людей, позначенням їх як “опозиційної сили”. Це все є лише жалюгідною спробою демагогічної дискредитації!

Отже, для нас абсолютно неприйнятне використання західної освіти як компромату!

Виходячи з ситуації, що склалася, ми категорично вимагаємо:

1) відмовитися від зарозумілості, продиктованої кремлівською коньюнктурою, і негайно припинити ввічливий тиск, відмовитися від образливих заяв, самовільних інтерпретацій, неналежних спекуляцій і агресивного тиску на ієрархію, клір і парафіян Грузинської Апостольської Автокефальної Церкви;

2) міркувати не в імперіалістично-державницької площині, а виходячи з церковних принципів, традицій і канонічних основ. В іншому випадку, розпочата вами атака буде сприйнята як суєтна суперечка, некваліфікований диспут і ангажоване явище;

3) врахуйте, що проблема “православної єдності” постане на порядок денний Грузинської Церкви, коли вона оголосить канонічне спілкування з т.зв. “Українською Православною Церквою” (МП), яка зараз перебуває поза будь-яким канонічним полем і є єдиною платформою, що сприяє колоніальній та експансивній ідеології Кремля, з точки зору її автокефальної легітимізації (історично-канонічна підстава, якої позбавлена ​​Московська Патріархія).

Виходячи з вищевикладеного, стверджуємо, що лист, надісланий голові Української Православної Церкви, митрополиту Епіфанію, є привітанням від імені не тільки богословів, а й “представників громадськості”. Виходячи з цього, неможливо, щоб особи, які відправляли привітання, були б тільки богословами. Те, що не всі з них виявилися богословами (як вам говорили), не означає, що представникам християнської громадськості заборонено висловлювати свою думку, позицію й аргументацію. Думаємо, що навпаки, це навіть обов’язково!

З ваших нинішніх реплік, а також з недавніх заяв митрополита Іларіона випливає, що Грузинська Патріархія є вашим союзником і латентним прихильником, що ви відкрито і намагаєтеся використовувати [проти ПЦУ]. Однак, незважаючи на системні проблеми, висловлюємо надію, що Святий Синод Грузинської Церкви засудить вашу конспірологічну угоду з окремими її представниками, яких ви і ваші вищі соратники вважаєте своєю опорою!

З повагою, богослови: Георгій Тигінашвілі, Звіад Цабадзе, Ладо Нарсія, Бека Міндіашвілі, Гоча Барнов, Гурам Лурсманашвілі, Давид Тинікашвілі, Георгій Гвелесіані, Ладо Цитлідзе, Георгій Гегучадзе, Георгій Надірашвілі, Дато Небієрідзе, Ніколоз Гонгадзе, Вано Шошиашвілі, Бесаріон Ліпартеліані, Володимир Чикобава, Леван Зивщзивадзе, Іраклі Кікачеїшвілі; вчитель богословських предметів – Отар Схиладзе; політолог – Бакар Надараіа; мистецтвознавець – Ростом Качахідзе; магістр християнської філософії Бесик Машава; парафіянка церкви – Ірина Дзадзаміа.

Нагадаємо, що раніше Гузинська Патріархія вже дала різку відсіч з приводу одіозного інтерв’ю митрополита Волоколамського Іларіона (Алфеєва), в якому він заявив, що ГПЦ із солідарності ніколи не визнає ПЦУ і не піде на розрив стосунків з РПЦ, яка, своєю чергою, нібито із солідарності з ГПЦ відмовилась від участі в Критському Всеправославному Соборі.

Comments are closed.