Видання СПЖ, яке є по суті є рупором РПЦвУ (УПЦ МП), опублікувало новину про першу святу літургію ПЦУ за кордоном, супроводивши її неправдивою інформацію.

На помилку вказав Костянтин Ветошніков, доктор богослов’я, доктор історії, науковий співробітник візантійської бібліотеки (Collège de France, Париж) у публікації для Cerkvarium.

Наводимо нижче думку Ветошнікова без змін.

На сайті так званого “Союзу православних журналістів” 1 квітня з’явилася чергова фейкова новина: “У Словенії відкрилась парафія ПЦУ: літургія пройшла у співслужінні з католиком”.

Автор замітки Катерина Філатова заявляє: «”Священнослужитель” ПЦУ Василь Кучирка здійснив “літургію” в співслужінні з кліриком Римсько-Католицької Церкви – словенським священиком Алешем Томашевичем. Богослужіння відбулося в католицькому храмі святого Урха, під Любляною… Богослужіння вітали українські дипломати, які підкреслили, що “літургія” проходила в співслужінні зі словенським католицьким священиком».

Цю “новину”, подану “православними” “журналістами”, як зазвичай було одразу розтиражовано відповідними ресурсами та паралельно представлено ​​на сайті Ромфея – рупорі Російської Церкви в грецькомовному світі.

Після перегляду фотографій, відео та новини, опублікованої на сайті посольства України в Словенії, стало очевидно, що “новина” від СПЖ не відповідає дійсності в частині про “співслужіння”.

За її датою можна було б подумати, що це першоквітневий жарт. Але, будучи знайомим із специфічною діяльністю даного ресурсу, автори якого претендують на те, що вони нібито “православні” і нібито “журналісти”, але які часто публікують відверті наклепи на церковних діячів і дезінформацію, я швидко відкинув цю версію.

Отже, сайт посольства України в Словенії пише:

“Сьогодні Посол М.Бродович з дружиною, співробітники Посольства та представники української громади в Словенії відвідали першу Святу літургію св. Василя Великого, яка відслужилася в храмі св. Урха.

Богослужіння відслужив протоієрей О.Василь Кучирка, а також був присутній місцевий священик о. Алеш Томашевич, який із привітальним словом звернувся до української громади.

Висловлюємо щиру вдячність Архієпископу Монс. Станіславу Зоре, який маючи повноваження глави Словенської церкви надав можливість проводити богослужіння в святині св. Урха. Окрема подяка голові КТ “Любляна-Київ” А.Гевці за пророблену роботу на шляху до ствердження Православної Церкви України в Словенії, що сприятиме в подальшому посиленню українсько-словенських відносин”.

І тільки це! Немає жодної згадки про співслужіння.

Католицький священик, як видно з фотографій і відео, присутній на богослужінні, але участі в ньому не бере.

Цікаво, а “православні” “журналісти” знайомі хоча б з православною літургією, і чи знають, в чому полягає співслужіння? Римо-католицький священик одягнений лише в підризник (альбу). У той час як при здійсненні літургії за статутом усі священики, які співслужать, повинні бути в повному облаченні, тобто в підризнику (альбі), єпитрахилі (столі) і ризі (казуліа, каппі Магне, або плувіалі), або в підризнику (альбі), єпитрахилі (столі). За певних умов священики, які співслужать, можуть співслужити в альбі та столі, але статут цього не вітає.

Будучи знайомим з практикою присутності римо-католицьких кліриків на православних богослужіннях, можу сказати, що клірики надягають тільки підризник (альбу) для висловлення поваги до священнодійства, але не для участі в ньому.

Також необхідно відзначити, що римо-католицький священик для здійснення богослужіння іншим обрядом, крім встановленого Другим ватиканським собором, повинен мати спеціальний дозвіл від своєї церковної влади, і не має права за своїм бажанням здійснювати літургію то одного, то іншого обряду.

“Православні” “журналісти”, які вже мають солідну “репутацію” в області FAKE NEWS, в черговий раз перекрутили реальність.

Від редакції. Cerkvarium розцінює цей фейк від СПЖ як свідому дискредитацію української автокефалії. За часів попередніх спроб отримати Томос 2008 року в УПЦ МП і РПЦ активно запускали ідею про те, що автокефалія – це шлях до унії та підпорядкування Папі Римському. Цю ідею намагалися реанімувати протягом минулого року, але безуспішно. Але ось буквально минулого тижня митрополит Онуфрій знову вирішив усіх полякати унією після автокефалії.

Подібні “вкидання” розраховані на людей, які не орієнтуються у церковному житті, проте дуже чутливі до антикатолицької риторики. За такими заявами Московського Патріархату простежується чітка стратегія у будь який спосіб дискредитувати незалежне українське Православ’я.

Comments are closed.