У селі Копитовому Корецького району, що на Рівненщині, віряни під вигуки “Ганьба!” виштовхали з храму та вивели попід руки  протоієрея Ігоря Власюка, який правив у селі більше 20 років.

Також силоміць вивели за межі храму і прибічників РПЦ в Україні (УПЦ МП). Інцидент трапився 13 квітня, повідомляє РІСУ з посиланням на Рівне вечірнє.

Перед цим інцидентом більшість мешканців села проголосувала за перехід до Православної Церкви України.

Парафіяни-прихильники ПЦУ пояснюють, що хочуть, аби у їхньому храмі служили українською мовою і щоб церква була українською. Кажуть, намагалися йти на поступки священику РПЦвУ і прибічникам Московського Патріархату у селі, пропонували почергове богослужіння, проте священик відмовлявся.

Поки тривав перехід, храм був опечатаний. 13 квітня парафіяни ПЦУ принесли витяг з держреєстру прав на нерухоме майно та відчинили його, провівши після конфлікту перше богослужіння українською мовою, задля якого приїхав священик із Корця.

“Я захищаю УПЦ (МП, – ред.). Я прослужив 21 рік. Цих людей хрестив, хоронив їхніх родичів і близьких. Вінчав… І зараз – бачите? – прокоментував священик РПЦвУ протоєрей Ігор Власюк. – Я – за УПЦ. Молюся за воїнство, за владу, за убієнних солдатів. Є “атошники” теж тут… Причина в тому, що релігійна ворожнеча почалася. Бо закони прийняті неправильні державою. Вони створили війну на сході і в селах роблять війну?”

Натомість парафіяни релігійної громади ПЦУ впевнені, що церква має бути українською.

“Більшість людей, прихожан, пішли за УПЦ КП. А менша, за рекомендацією батюшки, – за Російською Церквою. Ми просили їх: давайте по черзі служити. Він не захотів. Приїздив благочинний постійно з Корця і загострював обстановку”, – розповів парафіянин релігійної громади ПЦУ Микола Перловський..

Comments are closed.