Блаженнійший митрополит Київський і всієї України Епіфаній очолив перші Пасхальні богослужіння об’єднаної Помісної Української Православної Церкви.

Під час Великодньої служби Предстоятелю співслужили намісник Михайлівського Золотоверхого монастиря архієпископ Вишгородський Агапіт, братія обителі та клірики академічного храму святого апостола і євангелиста Іоана Богослова.

На богослужінні також були присутні президент Петро Порошенко з родиною та урядовці, передає прес-служба ПЦУ.

У своєму Пасхальному посланні, що було виголошене під час богослужіння, митрополит Епіфаній порушив одвічне питання свободи та вибору, який люди роблять щодня.

  • Святкування Пасхи у Свято-Михайлівському Золотоверхому соборі

“Не від нас залежить, що ми смертні, але від нас залежить, як ми використаємо час нашого життя: для добра чи для зла. Так само не від нас залежить, що ми всі в останній великий день земної історії – день Другого пришестя Спасителя і Страшного cуду – воскреснемо, але від нас залежить, чи воскреснемо ми для блаженного вічного життя з Богом, яке приготовлене для тих, хто виконує Його волю, любить Бога і ближніх, чи воскреснемо для осудження на вічні муки, які чекають на противників Божих”, – наголосив Блаженнійший Владика.

Предстоятель Церкви розповів також і про те, чому вітання “Христос воскрес!” і відповідь “Воістину воскрес!” є зосередженням нашої віри.

“Тому, що цими словами найперше сповідується, що Господь воістину воплотився від Духа Святого і Марії Діви і став людиною, в усьому подібною до нас, окрім гріха, тобто стверджується, що боговтілення було не символом чи метафорою і що Сам Син Божий не примарно чи у видінні з’явився серед людей, але воістину прийняв людську природу і став на віки також і Сином Людським. І як подібний до нас Він, за пророчим свідченням святого Ісаї, «узяв на Себе наші немочі і поніс наші хвороби; а ми думали, що Він був уражений, покараний і принижений Богом. Але Він укритий ранами був за гріхи наші і мучимий за беззаконня наші; покарання світу нашого було на Ньому, і ранами Його ми зцілилися”, – зазначив митрополит Епіфаній.

Цьогорічні богослужіння у Свято-Михайлівському Золотоверхому соборі мали кілька особливостей, що вирізнили їх серед інших. Зокрема, Євангеліє було прочитано 8-ма мовами (українською, грецькою, слов’янською, єврейською, італійською, англійською, французькою, латинською). Окрім того, прозвучав унікальний передзвін “Христос Воскрес!” у виконанні студентів-дзвонарів Київської православної богословської академії.

Після богослужінь Його Блаженство освятив паски та Пасхальні приношення вірян.

Comments are closed.