У центрі Одеси відбулася традиційна Великодня реконструкція, організована протестантською Одеською народною церквою, під час якої глядачам показали події, які відбувалися понад дві тисячі років тому.

Мета пасхальної реконструкції – показати древній Єрусалим, разом з глядачами та учасниками перегорнути сторінки євангельської історії і представити її героїв – Ісуса Христа і Понтія Пілата, римських легіонерів, жителів вічного міста, а також нагадати про істоту свята, передає портал Метроном.

Всього організатори реконструювали 4 сцени: “Зрада і каяття Юди”, “Суд Пілата”, “Скорбота матері Ісуса”, “Розп’яття і воскресіння Христа”. У виставі взяли участь понад 400 осіб з різних країн світу. Крім того, до постановки приєднувалися випадкові перехожі. Організатори для мали в запасі костюми для всіх охочих приєднатися.

“Наша сім’я вперше взяла участь в пасхальній ході та постановці. Якщо нас покличуть сюди ще один раз, ми не замислюючись погодимося, адже це дуже хороша ідея. Дуже важливо проводити такі заходи, тому що цій історії більше двох тисяч років, а природа людини не змінюється. Представлення всіх цих важливих для історії подій – це хороша можливість достукатися до багатьох сердець і направити їх на правильний шлях”, – розповіла сім’я Дойчевих.

Над створенням декорацій працювала велика інтернаціональна команда, крім українських творців були ще гості з Італії, Румунії, Польщі та Чехії.

“Найголовніше завдання реконструкторів – нагадати про те, що в ці святкові вхідні дні найважливіше – не виїхати за місто або піти в ресторан і смачно поїсти. Головне – згадати, що відбувалося дві тисячі років тому, якими були події тих часів. Щоб, якщо до цього моменту хтось не замислювався про це, то, може, саме зараз він, подивившись цю постановку, відчує особливість цього дня і, можливо, захоче змінити своє життя”, – розповів організатор Великодньої реконструкції Сергій.

Пасхальна реконструкція завершилася святковим прославленням в самому центрі Одеси. На головній сцені міста звучали відомі великодні гімни і псалми, а також святкове звернення пастора Одеської народної церкви Дениса Сердиченко.

Як зазначає Релігія в Україні, Пасхальна реконструкція відбулася в Одесі вже всьоме. Це наймасштабніше в Україні театралізоване костюмоване дійство під відкритим небом, присвячене останнім дням життя Ісуса Христа.

Раніше проти цієї реконструкції протестувала Одеська єпархія РПЦ в Україні (УПЦ МП). Митрополит Агафангел (Саввін) намагався заборонити постановку, оскільки її організували неправославні християни.

Comments are closed.