У Великодню неділю, 28 квітня, у храмі Святої Розалії, що в районі Ламач міста Братислава, уперше за останні десятиліття відбулося Пасхальне богослужіння українською мовою для вірян УГКЦ, які проживають у столиці Словаччини та околицях.

Про це повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на прес-службу УГКЦ.

Святкова Літургія українською здійснилася на прохання та з благословення голови Пасторально-міграційного відділу Патріаршої курії УГКЦ єпископа Йосифа Міляна та з дозволу місцевого єпископа Братиславської єпархії ГКЦ у Словаччині Петера Руснака, а також за сприяння посольства України в Словаччині та підтримки старости району Ламач Лукаша Баняцького.

Майже три сотні українців, які проживають в Братиславі та  її околицях, прийшли на першу україномовну Великодню відправу. Святкову Службу Божу в переповненому храмі, яку очолив Генеральний вікарій для католиків візантійського обряду в Австрії отець Юрій Коласа у співслужінні з отцем Петером Саболом, канцлером Братиславської єпархії ГКЦ у Словаччині, розпочали з обходу довкола храму та радісного багатоголосного “Христос воскрес! Воістину воскрес!”

Посол України в Словацькій Республіці пан Юрій Мушка наголосив на значимості такої події для вірян УГКЦ.

“Нарешті це здійснилося! Ми вперше у Словаччині почули Боже Слово українською мовою. Це надзвичайно визначна подія для всіх нас і надіємося, що сьогоднішнє богослужіння покладе початок новій історії духовної опіки українців у Словаччині. Як представник посольства України, я буду робити все можливе, щоб сприяти розвитку української громади у Словаччині”, – сказав Мушка.

Староста Братиславського району Ламач Лукаш Баняцький, який безпосередньо посприяв у наданні храму Святої Розалії українській громаді для святкового Великоднього богослужіння, також наголосив на важливості пасхальної зустрічі.

“Уже багато років цей храм був порожнім. Місцева влада і тутешнє населення очікували, що його стіни знову наповняться життям Церкви. І сьогодні це відбулося. Дякую, що ви відгукнулися на запрошення посольства України та інших громадських організацій. Дякую УГКЦ, яка підтримала прохання представників посольства та ГКЦ у Словаччині. Щиро дякую і отцю Юрію, який зі своєю родиною приїхав та очолив це богослужіння. Знаменна подія сталася сьогодні!” – сказав староста.

Варто зазначити, що пан Баняцький та пан Мушка домовилися про надання храму Святої Розалії для подальшого користування українській греко-католицькій громаді у Братиславі. Наступне богослужіння відбудеться 16 червня 2019 року на свято Зіслання Святого Духа.

Отець Юрій Коласа після відправи та зустрічі з українцями, які живуть і працюють у Братиславі, поділився своїми враженнями: “Я не очікував такої кількості вірних. Був дуже зворушений, коли бачив на очах людей сльози радості; вони нарешті відчули присутність і опіку своєї материнської Церкви. Багато наших земляків підходили до мене, дякували і раділи з того, що нарешті дочекалися моменту, коли український священик очолив Літургію українською мовою”.

Богослужіння закінчилося традиційним освяченням великодніх кошиків.

Comments are closed.