Почесний Патріарх Православної Церкви України Філарет розіслав архієпископам запрошення на “урочисте молитовне спілкування” в пам’ять про священномученика Макарія на бланках Української Православної Церкви Київського Патріархату.

Про це повідомляє Lb.ua з посиланням на офіційний Telegram-канал Соні Кошкіної.

“14 травня Православна Церква вшановує пам’ять священномученика Макарія, митрополита Київського. У всі часи для КП це був особливий день – Св. Макарій вважався негласним покровителем КП, його мощі зберігаються у Володимирському соборі”, – сказано в повідомленні.

На 14 травня почесний Патріарх ПЦУ Філарет запрошує архієреїв помісної Української Церкви на “урочисте молитовне спілкування” і розсилає спеціальні листи.

“Ось тільки робиться це – увага – на бланках Київського Патріархату, якого нині не існує. 15 грудня 2018 року Філарет особисто підписав папір про його розпуск – в ім’я подальшого вливання в лави ПЦУ”, – сказано в повідомленні.

До того ж, чинний глава ПЦУ митрополит Епіфаній такого запрошення не отримав.

“Не те, щоб Епіфаній сильно засмутився, у нього на вівторок інші плани – візит на Донбас. Але, погодьтеся, ситуація ненормальна. Оголився серйозний конфлікт між Філаретом і Епіфанієм”, – йдеться у повідомленні.

Відсутність запрошення на важливу для Церкви подію може свідчити про те, що Патріарх Філарет незадоволений новоствореною ПЦУ, і може створювати перешкоди для її нормальної діяльності, “аж до спроби скликати Помісний собор, щоб переглянути Статут ПЦУ.”

У разі кардинальних змін у статуті Церкви Вселенський Патріархат може відкликати Томос про помісну Православну Церкву України.

Comments are closed.