У День пам’яті та примирення 8 травня 2019 року у Києві відбулась акція “Перша хвилина миру”, в якій взяли участь Предстоятель ПЦУ митрополит Київський Епіфаній, представники ВРЦіРО, а також президент Петро Порошенко, члени Кабміну та народні депутати.

В Україні ця акція щороку відбувається у Національному музеї історії України у Другій світовій війні., повідомляє прес-служба ПЦУ.

Відзначення “Першої хвилини миру” символізує довгоочікуване завершення жахливої війни, яке настало в Європі 74 роки тому, коли о 23:01 8 травня 1945-го року набула чинності капітуляція нацистської Німеччини. Акт про капітуляцію був підписаний 7 травня 1945-го року о 02:41.

У нашій державі День пам`яті і примирення офіційно відзначають від 2015 року.

За повідомленням прес-служби президента, в рамках акції Порошенко оголосив символічну “Першу хвилину миру”. Також був запалений меморіальний вогонь пам’яті.

“Мільйони і мільйони людей в усьому світі об’єднує одна мета – не допустити повторення трагедії. І тільки в Москві, Господь їм суддя, кажуть: “Можем повторить”. Я неодноразово вже проводив паралелі між ставленням Гітлера та Путіна до людського життя, до норм міжнародного права… Ніхто не має права монополізувати перемогу над нацизмом, а тим більше використовувати її для апології своєї імперської політики. Подолання нацизму  74 роки тому – це не привід водити ряжені “полки безсмертних” по всьому світу”, – наголосив Петро Порошенко.

“Ми дистанціювалися від кремлівського “побєдобєсія”. За п’ять останніх років ми виробили власний сценарій, свій ритуал відзначення Дня перемоги у Другій світовій війні, наближений до загальноєвропейської традиції… Ми, українці, прагнемо жити у мирі й безпеці. Тому наша мета – стати повноправним членом ЄС та НАТО, цих двох союзів, які є запорукою єдності і безпеки на нашому континенті. Вони є і гарантією нашої національної безпеки та безпеки кожного українського громадянина”, – зазначив Петро Порошенко.

Він зазначив, що до пам’яті про жертви нашого народу у Другій світовій війні додалася пам’ять про тисячі загиблих внаслідок російської агресії.

“Нагадування про першу хвилину миру має особливе значення. Для України – це хвилина надії так само, як і хвилина пам’яті. Ми прагнемо миру і ми віримо, що змусимо агресора піти з нашої землі. І тоді в цю хвилину в Україні і в усій Європі буде справжня тиша, без обстрілів, без втрат”, – резюмував Порошенко.

Comments are closed.