Очільник РПЦ Кирило нарешті оприлюднив своє справжнє ставлення до подій 2 травня 2014 року в Одесі.

Фрагмент його виступу у Покровському жіночому монастирі опублікував офіційний Telegram-канал прес-служби патріарха Московського, передає Сerkvarium.

Як він не намагався всі ці роки показати, що він та його Церква “над сутичкою” і молиться за весь український народ, його заявам небезпідставно не вірили. І от нарешті ми почули, що в Московському Патріархаті насправді думають про події 2014 року, коли неймовірними зусиллями українським патріотам вдалось захистити Одесу від сплеску сепаратизму та створення “Одеської народної республіки”.

Проросійських сепаратистів патріарх Кирило однозначно вважає жертвами та мучениками, а українських патріотів – злочинцями, що перебували під владою диявола, та біснуватими.

При цьому він очікує від нової влади прихильності до своєї філії (РПЦ в Україні або УПЦ МП), закликаючи “в повній мірі враховувати велику тисячолітню православну традицію України, святої Київської Русі”.

Очевидно, що така одіозна промова прямо пов’язана з виборами президента України. Не виключено, що можна тепер очікувати і більш проросійських заяв з боку безпосередньо РПЦвУ – не тільки про події в Одесі, але й про окупацію Донбасу та Криму.

Нагадаємо, що слідство щодо подій в Одесі 2 травня 2014 року досі не завершено, крім того, Генеральна прокуратура проводить розслідування за фактами неналежного виконання службових обов’язків працівниками правоохоронних органів щодо забезпечення охорони громадського порядку 2 травня 2014 року під час проведення ходи та масових заворушень, що спричинило тяжкі наслідки.

Є багато підстав стверджувати, що трагедія в Одесі є наслідком спецоперації російських спецслужб.

Слово Патріарха Кирила в зв’язку з п’ятою річницею подій в Одесі:

“Сьогодні ми згадуємо трагічні події в Одесі. П’ять років тому перед лицем Європи та всього світу людей на початку побивали камінням, поки вони перебували в своїх наметах і не становили жодної силової небезпеки для оточуючих, вони обстоювали своє право жити так, як вони хочуть, не підкорятися іншим порядкам, чужим для них, вони не хотіли прийняти той світ, який їм нав’язувався силою, і коли виявилося мало цього каміння, кинутого на намети, тому що люди вискочили з них і побігли до Будинку Профспілок (назва цього будинку сьогодні відома в усьому світі), то тоді злочинці, що переслідували цих людей, замкнули цей будинок і підпалили його, і 48 людей згоріли живцем перед лицем Європи та всього світу.

 

І звичайно хтось намагається пояснити це особливістю тодішньої політичної боротьби, але звірства, скоєні над людьми, нічим не можна пояснити, як тільки силою зла, силою диявольською. Всі ті, хто підпалював людей, були під владою диявола. І була велика небезпека, що ці, захоплені темною силою люди, візьмуть владу над українським народом. Але та мрія, якою жили біснуваті біля Будинку Профспілок, з ласки Божої не здійснилася.

 

І хоча сьогодні багато є питань до того, що відбувається в Україні, ми можемо свідчити, що ті радикальні сили зла, та злість диявольська, втілена в людських образах, не захопила тотально всієї влади над українською землею.

 

І сьогодні, згадуючи ті страшні події, ми молимося за наших братів і сестер в Україні, ми підносимо заупокійну молитву за цих 48 мучеників, заживо спалених в Одесі, ми молимося про те, щоб Господь благословив життя братерської України, ми пов’язуємо нашу молитву також і з надією на те, що нове керівництво, яке прийшло через вибори в Україні до влади, буде в повній мірі враховувати велику тисячолітню православну традицію України, святої Київської Русі і буде повною мірою поважати законний вибір на користь єдиної канонічної Української Православної Церкви, в якій реально присутній Божественний Дух і яка, ототожнюючи себе з народом, молитовно стоїть перед Богом, молячись за країну і за народ”.

Comments are closed.