Предстоятель Православної Церкви України митрополи Епіфаній в інтерв’ю для проекту KishkiNa зробив заяву стосовно планів Почесного Патріарха ПЦУ Філарета щодо відновлення Київського Патріархату.

“Так, якби не відбулося рішення Помісного собору Київського патріархату про припинення діяльності релігійного об’єднання УПЦ КП шляхом об’єднання та приєднання до утворюваної Православної Церкви України, про припинення чинності Статуту і всіх статутних органів УПЦ КП, – не відбувся б і Собор, який об’єднав три гілки українського православ’я в Єдину Помісну Православну Церкву. Тому говорити про те, що зараз, всупереч постановам Помісного собору УПЦ КП та Об’єднавчого Собору 15 грудня 2018 р. надалі структурно існує Київський патріархат – неправильно. Це неправильно і фактично, і тим більше юридично.

Справді є беззаперечним, що Київський патріархат відіграв дуже важливу роль, став предтечою визнання, предтечою отримання Томосу про автокефалію Української Православної Церкви. Особисто Святійший Патріарх Філарет зробив дуже багато для того, щоби Українська Церква стала справді незалежною, визнаною серед інших Помісних Православних Церков. Серед багатьох ієрархів та священиків я також є вихованцем Київського патріархату.

Багато архієреїв і духовенства, особливо порівняно молодого віку, вихованців Святішого Патріарха Філарета, справедливо сприймають його своїм духовним батьком і наставником. Але все це, вся ця повага і любов, не можуть переважати над розумінням того, що в умовах після об’єднання і отримання Томосу ідея Київського патріархату в тому вигляді, яким він був до Собору, яка свого часу дала життя, подих, – може це життя і забрати, розколоти Помісну Церкву. Сьогодні повернення до попередньої структури Київського патріархату означає повернення назад, в ізоляцію, втрату Томосу й усіх здобутків церковної незалежності”, – заявив митрополит.

Нагадаємо, днями Почесний Патріарх Православної Церкви України Філарет розіслав архієпископам запрошення на “урочисте молитовне спілкування” в пам’ять про священномученика Макарія на бланках Української Православної Церкви Київського Патріархату.

Пізніше в інтервю ТСН владика Філарет заявив, що Київський Патріархат ніхто не ліквідовував, не дивлячись на те, що ним особисто був підписаний документ про припинення існування УПЦ КП 15 грудня 2018 року на Обєднавчому соборі у Києві.

Comments are closed.