Почесний патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявив, що допускає поділ Православної Церкви України і стверджує, що, як і предстоятель ПЦУ, уповноважений скликати Собор.

Про це Філарет заявив у коментарі ТСН, який був оприлюднений увечері в неділю, пише Інтерфакс-Україна.

За словами Філарета, через вкрай рідкісне спілкування з предстоятелем ПЦУ Єпіфанієм “Церква розділилася”.

“Через те, що немає спілкування – а воно має бути. … Зараз моє завдання, як Патріарха, зберегти Українську Церкву”, – заявив він.

Філарет також заявив, що Українська Православна Церква Київського Патріархату досі існує.

“Він (Київський Патріархат – ред.) є, його не потрібно повертати, він існує. Є Патріарх? Якщо є Патріарх, значить, є і Патріархат, є Київська Патріархія. Тому повертати Патріархат не потрібно. Він є і має бути … І буде Патріархат. Причому, не тільки буде невизнаним. Прийде час, коли його буде визнано”, – заявив Філарет.

На питання, чи допускає він розділення ПЦУ, Патріарх заявив: “Допускаю. Але ми створимо єдину Церкву”.

Нагадаємо, 8 травня стало відомо, що почесний Патріарх ПЦУ Філарет розіслав архієпископам запрошення на “урочисте молитовне спілкування” в пам’ять про священномученика Макарія на бланках Української Православної Церкви Київського Патріархату.

У коментарі журналістам він заявив, що Київський Патріархат не ліквідований.

Однак у Мережі було опубліковано документ, який підтверджує ліквідацію УПЦ КП з підписом Філарета.

Керівник Департаменту у справах релігій і національностей Міністерства культури України Андрій Юраш наголосив, що будь-які розмови про УПЦ КП можливі лише в минулому часі.

Своєю чергою Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній застерігає, що повернення КП загрожує втратою Томосу. А це, зазначають експерти,  стане неабияким подарунком для Росії і РПЦвУ.

На ситуацію відреагували віряни і церковні активісти з групи “10 тез”, які почали збирати підписи під зверненням до єпископату та духовенства ПЦУ із закликом захистити помісну Церкву.

Comments are closed.