Почесний Патріарх Православної Церкви України Філарет хоче зібрати побратимський собор і змінити устав Церкви, що загрожує втратою Томосу від Константинополя.

В інтерв’ю ТСН.Тиждень Філарет вперше публічно говорив речі, які він озвучував в своєму оточенні лише кулуарно.

Наприклад, довгоочікуваний для українців об’єднавчий собор в Софії, як це не боляче звучить, він називає не українським. Це дуже дивно, бо голосували на ньому українські єпископи, і зверталися за Томосом до Константинопольської Церкви-матері теж вони.

“А то собор був не наш. То був Собор Константинопольського Патріархату. Тому на цьому Соборі не я головував як Патріарх, а головував представник Вселенського Патріарха, тому то не наш Собор. То Собор Константинопольської Церкви”, – вважає Філарет.

Фактично Філарет підтвердив своє бажання відновити Київський Патріархат та свій патріарший статут. Для цього, очевидно, він хоче провести помісний Собор і змінити статут нової Церкви. Для розуміння – зміна статуту – це автоматична втрата легітимності Томосу, який видавався митрополії, а не патріархату.

Він переконує, що може самостійно скликати собор. Проте керівник департаменту у справах релігій Андрій Юраш каже – це неможливо: “Згідно зі статутом Церкви, має право скликати тільки Предстоятель Церкви разом з річним постійним синодом Церкви”.

Нагадаємо, 8 травня стало відомо, що почесний Патріарх ПЦУ Філарет розіслав архієпископам запрошення на “урочисте молитовне спілкування” в пам’ять про священномученика Макарія на бланках Української Православної Церкви Київського Патріархату.

У коментарі журналістам він заявив, що Київський Патріархат не ліквідований. Також Філарет допускає розкол ПЦУ.

Однак у Мережі було опубліковано документ, який підтверджує ліквідацію УПЦ КП з підписом Філарета.

Керівник Департаменту у справах релігій і національностей Міністерства культури України Андрій Юраш наголосив, що будь-які розмови про УПЦ КП можливі лише в минулому часі.

Своєю чергою Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній застерігає, що повернення КП загрожує втратою Томосу. А це, зазначають експерти,  стане неабияким подарунком для Росії і РПЦвУ.

На ситуацію відреагували віряни і церковні активісти з групи “10 тез”, які почали збирати підписи під зверненням до єпископату та духовенства ПЦУ із закликом захистити помісну Церкву.

Comments are closed.