Хмельницька єпархії Православної Церкви України виступила із заявою з приводу заяв Патріарха Філарета щодо можливого розколу ПЦУ та відродження Київського Патріархату.

“Ваше ж слово хай буде: так-так,ні ні. А що більше над це, то від лукавого. Мтф.5-37”, – так починається заява, опублікована у Facebook митрополитом Хмельницьким і Камянець-Подільським Антонієм Махотою.

“Ці євангельські слова мають бути підсумковими у будь-якому спільному християнському рішенні, а тим більше у рішенні Помісного Собору Церкви. Слово “Так” Єдиній Українській Автокефальній Православній Церкві було сказано на Помісному Обєднавчому Соборі 15 грудня 2018 року, де відкинувши власні амбіції, три гілки Українського Православя прийшли до такої бажаної, необхідної та віками очікуваної християнської єдності. Відповідно до канонічного права Церкви тоді ж було обрано і Предстоятеля Блаженнійшого митрополита Епіфанія”, – йдеться у заяві.

У документі наголошується, що 34-те Апостольське правило досить ясно говорить про адміністративну самостійність Помісних Церков: “Єпископам всякого народу належить знати першого серед них, і визнавати його, як главу, і нічого, що перевищує його владу, не творити без його розсуду”.

“Ця історична подія вже відіграє головну роль у становленні самостійності, суверенності та територіальної цілісності Української Держави. Сьогодні український народ, довіра якого до Церкви є найбільшою, може задати питання, чи здатна вона дотримати свого слова? І чи знову чиїсь амбіції марнославства не стануть вищими за єдність?” – додали у заяві.

У підсумку наглошується: “Хмельницька єпархія ПЦУ на чолі зі своїм митрополитом Хмельницьким і Камянець-Подільським Антонієм у всій своїй повноті об’єднавчого процесу залишається вірною ідеалам єдності та висловлює свою підтримку Блаженнійшому митрополиту Київському і всієї України Епіфанію”.

Раніше єдність ПЦУ підтримала Черкаська Єпархія.

Нагадаємо, 8 травня стало відомо, що почесний Патріарх ПЦУ Філарет розіслав архієпископам запрошення на “урочисте молитовне спілкування” в пам’ять про священномученика Макарія на бланках Української Православної Церкви Київського Патріархату.

У коментарі журналістам він заявив, що Київський Патріархат не ліквідований. Також Філарет допускає розкол ПЦУ.

Однак у Мережі було опубліковано документ, який підтверджує ліквідацію УПЦ КП з підписом Філарета.

Керівник Департаменту у справах релігій і національностей Міністерства культури України Андрій Юраш наголосив, що будь-які розмови про УПЦ КП можливі лише в минулому часі.

Своєю чергою Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній застерігає, що повернення КП загрожує втратою Томосу. А це, зазначають експерти,  стане неабияким подарунком для Росії і РПЦвУ.

На ситуацію відреагували віряни і церковні активісти з групи “10 тез”, які почали збирати підписи під зверненням до єпископату та духовенства ПЦУ із закликом захистити помісну Церкву.

Comments are closed.